Gå direkt till innehåll
Karlshamn har en stor ökning av antalet skuldsatta i åldersgruppen 35–54 år visar ny statistik från Kronofogden. Foto: Shutterstock
Karlshamn har en stor ökning av antalet skuldsatta i åldersgruppen 35–54 år visar ny statistik från Kronofogden. Foto: Shutterstock

Pressmeddelande -

Allt fler 35–54-åringar i Karlshamn har skulder

Under 2023 hade Karlshamn högst procentuell ökning av antal skuldsatta i Blekinge visar ny statistik från Kronofogden. Störst ökning finns i åldersgruppen 35–54 år. Det finns ett stort stigma kring ekonomiska bekymmer, vilket gör att många inte berättar för någon om problemen. Men hjälp finns att få.

Kronofogdens statistik visar att vi har en stor ökning av antalet skuldsatta i åldersgruppen 35–54 år i Karlshamn.

– Jag kan tänka mig att höga blancolån för att finansiera ökade levnadsomkostnader eller en minskad inkomst i kombination med höjda räntor kan vara starkt bidragande faktorer till ökningen, säger Rebecka Svensson som är budget- och skuldrådgivare i Karlshamns kommun.

Ekonomisk oro och utsatthet är vanligt förekommande. Även om man själv kanske inte hamnat i ekonomiska svårigheter är risken stor att någon i ens närhet befinner sig i en sådan situation.

– Det finns ett stort stigma kring ekonomiska bekymmer, vilket gör att den som lever med en knapp ekonomi inte berättar detta för någon, säger Amelia Lilja, som är budget- och skuldrådgivare i Karlshamns kommun.

Det är viktigt att man som närstående håller utkik efter tecken på att en person kan ha ekonomiska svårigheter. Får man oroande signaler behöver man lyfta sin oro med den personen.

Tecken på ekonomisk knipa:

  • Oöppnad post
  • Nedstämdhet och oro
  • Sjukskrivning
  • Undvikande beteende och isolering
  • Minskning av aktivitet i hobbyer
  • Umgås mindre med familj och vänner
  • Missbruk
  • Hög konsumtion trots låg inkomstnivå
  • Ber ofta anhöriga om att få låna pengar

Om man känner igen sig eller en närstående i några av dessa tecken på ekonomiska svårigheter uppmanar budget- och skuldrådgivarna att man vänder sig till deras kostnadsfria ekonomiska rådgivning.

– Om man får en klump i magen när det är dags att betala månadens räkningar, eller ligger vaken om nätterna och funderar på hur man ska få pengarna att räcka till vill vi att man hör av sig. Då får man stöd i att hitta en lösning på sin ekonomiska situation, säger Rebecka Svensson.

Enklast är att boka tid för ett första besök för budget- och skuldrådgivning via en e-tjänst:

https://digitalatjanster.karlshamn.se/oversikt/overview/459

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner


____________________________________________________________________________

Karlshamn 50 000 – en gemensam vision för kommun och näringsliv

Karlshamns kommun har tillsammans med representanter från näringslivet enats om att gemensamt skapa förutsättningar för att kommunen ska växa till 50 000 invånare.

Utifrån den gemensamma visionen arbetar Karlshamns kommun och det lokala näringslivet sida vid sida för att tillsammans möjliggöra byggnation av fler bostäder, kompetensförsörjning och attraktion av fler invånare och företagsetableringar inom ramen för ett hållbart Karlshamn.

Kontakter

Rebecka Svensson

Rebecka Svensson

Budget- och skuldrådgivare 0454-56 33 35
Amelia Lilja

Amelia Lilja

Budget- och skuldrådgivare 0454-817 25