Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Uppgifter om brukare inkletad i avföring stämmer inte

Ett klagomål som beskriver en brukare inkletad i avföring skickades till Karlshamns kommun den 4 januari. Omsorgschefen tillsatte genast en utredning som nu är klar och skickad till den klagande. I utredningen framgår att ordinarie personal har varit i tjänst under hela perioden och inte lämnat brukaren nedkletad i avföring.

Nedan presenteras det brev som Karlshamns kommun har skickat som svar på klagomålet och som sammanfattar resultatet från utredningen.

Svar på klagomål, diarienummer 21/135

Hej och tack för dina synpunkter! Det ger oss möjlighet att förbättra oss. Vi har utrett ditt klagomål genom att intervjua medarbetare och genom dokumentationsgranskning. Nedan presenteras resultatet av utredningen.

Av klagomålet framgår att brukaren haft avföring kvar på underkläder och att det varit avföring på flera ställen, så som toalettsits, handtag och golv från 31/12 till 4/1. Av utredningen framkommer att ingen av de medarbetare som varit hos din mamma under denna period har noterat någon lukt eller sett någon avföring, då de varit hos henne. De har varit hos din mamma på samtliga inplanerade besök och bland annat varit behjälpliga med att ta bort sängöverkast från sängen, smort ben, varit behjälplig med kläder, tagit fram mat och dryck samt hämtat sopor på toaletten och inte sett eller luktat någon avföring.

Av klagomålet framgår vidare att ett sängöverkast låg i en påse bredvid tvättsäcken för tvättservice. Av utredningen framkommer att en medarbetare noterat att den (vita) filt, som din mamma brukar använda, låg i en Coop-kasse ovanpå tvättsäcken och att tvättsäcken stod i hallen. Utredningen har inte kunnat visa vem eller varför filten lagts där. Troligtvis har någon bedömt att den varit smutsig och lagt den där. Om det varit avföring på den så har den troligen lagts i en påse för att det inte skulle lukta, i väntan på tvättservice.

Vidare framkommer i klagomålet att du ringt planerare flera gånger under helgen 2-3 januari, utan att få kontakt med någon av dem. Telefontid till planerare är dagtid, måndag till fredag. Telefonnummer till hemtjänstgruppen framgår av informationsblad som förvaras ovanpå medicinskåpet hos din mamma. Av utredningen framkommer att du tidigare ringt till hemtjänsten och även larmat från din mammas bostad, när ni behövt påkalla hjälp från hemtjänsten.

Av klagomålet framkommer även att hemtjänsten varit hos din mamma kl. 8 på måndagen den 4 januari, vilket även utredningen visar. Vid det tillfället var din mamma trött och ville inte stiga upp. Medarbetaren som var hos din mamma var behjälplig med att smörja hennes ben och ta på strumpor samt att hjälpa till med att få på byxor. Medarbetaren har inte känt någon lukt eller sett någon avföring vid detta tillfälle.

Efter att du varit i hemtjänstlokalen den 4/1 för att påkalla hjälp visar utredningen att medarbetare åkte till din mamma och städade i lägenheten. Då fanns det avföring på handfatet, i toalettstolen, på en handduk och i trosor.

Vi beklagar din upplevelse.

Med vänliga hälsningar,


Charlotta Sandahl 
Kvalitetsutvecklare

Tamam Hamdian Abou
Enhetschef för Asarums hemtjänst


För mer information, kontakta Torill Skaar Magnusson, chef för Omsorgsförvaltningen i Karlshamns kommun, telefon: 0454-817 01

Ämnen

Regioner

Kontakter

Annette Sandberg

Annette Sandberg

Presskontakt Kommunikationschef Övergripande ansvar för intern- och extern kommunikation. 0454-815 93