Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Trenden har vänt i chefsomsättningen

Flera års arbete med att förbättra chefsuppdraget i Karlshamns kommun ger effekt. Vi ser ett trendbrott i chefsomsättningen, och fler chefer väljer att stanna längre hos oss.

Ledarskap och chefers organisatoriska förutsättningar har varit ett fokus de senaste åren. Vi har länge haft ett utmanande läge med hög chefsomsättning, men vi såg hur trenden började vända under 2020.

– I våra mätningar tittar vi på hur många av våra chefer som jobbar kvar fyra år eller längre. Där ser vi att antalet chefer som stannar hos oss ökar, säger Marie Björnsson som är HR-chef i Karlshamns kommun.

Att vi fokuserar på just fyra år som gräns baseras på forskning och vikten av kontinuitet. Det tar ungefär så lång tid för en ny chef att hinna landa i uppdraget, lära känna arbetsgruppen och börja se effekten av den förbättring och utveckling som ledarskapet ger.

Ny kartläggning av chefernas förutsättningar

Hösten 2022 tog Karlshamns kommun nästa steg i arbetet med att se över chefsuppdraget. Vi började då se över hur förutsättningarna ser ut i vår organisation och hur våra chefer upplever sitt uppdrag. Arbetet utgick ifrån Chefios mångåriga forskning kring chefers organisatoriska förutsättningar i offentlig sektor.

I flera undersökningar med chefer på olika nivåer i organisationen ställde vi frågan ”Varför kan det vara svårt att vara chef i Karlshamns kommun?”. En i många lägen provocerande fråga skulle det visa sig.

– Vi vet att många av våra chefer trivs bra i sina uppdrag och de var väldigt måna om att få lyfta allt positivt som sker. Men i den här kartläggningen hade vi den medvetna strategin att våga fördjupa oss i utmaningarna för att hitta mer relevanta åtgärdsförslag som ger effekt, säger Marie Björnsson.

Kartläggningen ringade in utmaningarna och formulerade ett antal förslag på åtgärder. Med det underlaget som stöd arbetar vi vidare med de organisatoriska förutsättningarna. Målet är att skapa attraktiva, rimliga och hållbara chefsuppdrag. På så sätt kan vi inte bara främja chefernas hälsa, utan också skapa förutsättningar för de effekter ledarskapet har på verksamheterna.

Chefen är en viktig del av varje medarbetares arbetsmiljö, och med chefer som trivs och stannar i sitt uppdrag skapar vi en bättre arbetsmiljö för alla medarbetare som i längden skapar ännu bättre verksamheter för Karlshamns invånare.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Marie Björnsson

Marie Björnsson

HR-chef 0454-811 31
Ulrica Kalmerlind

Ulrica Kalmerlind

Kommunikatör Sociala medier, intranät 0454-815 94