Gå direkt till innehåll
Jonathan Hultgren, student från Konstfack i Stockholm vann Karlshamns möbeldesigntävling med sin maxade träpall som nu lanseras av Blå Station. Foto: Annette Sandberg
Jonathan Hultgren, student från Konstfack i Stockholm vann Karlshamns möbeldesigntävling med sin maxade träpall som nu lanseras av Blå Station. Foto: Annette Sandberg

Nyhet -

Karlshamn möjliggör världskarriär för konstfacksstudent

Vinnaren i Karlshamns kommuns designtävling Formge en egen möbel lanseras av designmöbelproducenten Blå Station.

Konstfacksstudenten Jonathan Hultgren vann designtävlingen med sin funktionella möbel. Karlshamns kommuns initiativ till tävlingen visade sig bli en viktig länk mellan studenten och näringslivet. Den innovativa designmöbelproducenten Blå Station har nu tagit fram en prototyp sponsrad av byggföretaget JSB och ser en ljusnande framtid för den genomtänkta möbeln.

− Ett jättebra initiativ av Karlshamns kommun som ger elever möjlighet att anpassa sig till de krav som ställs i verkligheten, säger Johan Lindau, vd på Blå Station.

Det var i december 2019 som Karlshamns kommun i samarbete med Blå Station och Möbelform i Blekinge AB, utlyste en tävling för studenter på Konstfack i Stockholm. Genom att belysa svenska studenters och företagens kapacitet och förmåga att lösa komplexa uppgifter genom funktionell design ville Karlshamns kommun bidra till ökad kunskap i ämnet.

Träbänk med dynor på.

Uppdraget var att tillverka sittmöbel för offentlig miljö. Jonathan Hultgrens vinnande designförslag Prinsessan, utgick från den klassiska ribbsängen i trä. JSB har sponsrat tillverkningen av en prototyp i asp. Dynorna är producerade av Möbelform i Blekinge. Foto: Annette Sandberg

− Vår tanke var att den vinnande möbeln skulle ställts ut i samband med Arkitekturveckan 2020, en punkt som tyvärr fick utgå på grund av Covid-19. Det är därför extra glädjande att kunna presentera vinnaren och möbeln tillsammans med några av de som bidragit till tävlingens förverkligande, säger Emina Kovacic, stadsarkitekt i Karlshamns kommun.

Samarbete med lokala företag i Karlshamn

Tävlingen har lyft fram gediget hantverk, väl fungerade tillverkningsprocesser, hållbarhet samt skickliga producenter och underleverantörer.

Johan Hultgren, Emina Kovacic, Johan Lindau och Lars NilssonDesigntävlingen, initierad av Karlshamns kommun, visade sig bli en viktig länk i konstfacksstudenten Jonathan Hultgrens kontakt med näringslivet och för en framtida karriär. Från vänster, Jonathan Hultgren, Emina Kovacic, stadsarkitekt i Karlshamns kommun, Johan Lindau, CEO Blå Station och Lasse Nilsson, vd Möbelform i Blekinge AB. Foto: Annette Sandberg

Lokala företag är en del av satsningen. Prototypen är sponsrad av JSB och dynorna är tillverkade av Möbelform i Blekinge AB som har samarbetat med Blå Station under snart 20 år.

Prinsessan som bänken heter kommer att lanseras i bland annat Japan. Den beskrivs som en maxad pall med plats för flera som kan sitta och samtala med varandra på ett naturligt sätt. Jonathan Hultgren lägger Möbelforms dynor till rätta på bänken och kopplingen till Prinsessan på ärten faller på plats.

Värderingar styr

Ofrivillig ensamhet är ett samhällsproblem som engagerar Jonathan Hultgren och som i någon mån även återspeglas i hans möbeldesign. Utformning av möbler såväl som materialval har betydelse för att skapa rätt förutsättningar för människor att mötas menar Johan och lyfter fram inkluderande design som ett sätt att bidra till att motverka ofrivillig ensamhet.

Och Blå Station väljer sin kollektion utifrån sina värderingar.

Konstfackstudenten Jonathan Hultgren och Johan Lindau, vd på Blå Station sitter på träbänken och samtalar i Rådhussalen.

− Att kunna prata väl om en möbel är en förutsättning för att den ska passa in i vår kollektion, säger Johan Lindau som nu väljer att satsa på Prinsessan.

—————————————————–

Designtävlingens jury som bestod av Thomas Sandell, arkitekt, Johan Lindau, CEO Blå Station, Lisa Hilland, designer och Emina Kovacic, stadsarkitekt och initiativtagare, var eniga i valet av Jonathan Hultgrens Prinsessan med motiveringen:

”Med gediget hantverk och omsorgsfulla detaljer är Prinsessan en genomtänkt och funktionell möbel med ett tydligt fokus på hållbarhet. Genom stringent form, tidlös framtoning och mogen avhållsamhet bjuder bänken in till upprepning samtidigt som den är en självklar solitär i rummet.”

Ämnen

Regioner

Kontakter

Annette Sandberg

Annette Sandberg

Presskontakt Kommunikationschef Övergripande ansvar för intern- och extern kommunikation. 0454-815 93