Följ Karlshamns kommun

Vattenläckan funnen i Oxhaga

Pressmeddelande   •   Maj 26, 2016 11:01 CEST

Christer Martinsson, VA-chef i Karlshamns kommun.

Igår eftermiddag hittades äntligen den stora vattenläckan ute vid Oxhagaområdet. Nu håller vattentornen på att fyllas upp och som en extra säkerhetsåtgärd släpps inte bevattningsförbudet förrän imorgon bitti.

Troligen är det en brusten ledning som orsakat det stora vattenläckaget ute vid Oxhaga. Vattnet trängde ut i hamnen och var därför väldigt svårupptäckt. När personal från VA-enheten trodde sig ha hittat felet vid två-tiden igår eftermiddag ordnade man med en provisorisk vattenledning till EON, som har en gasolanläggning vid platsen, och stängde av huvudledningen. Då började vattennivåerna stiga direkt och fortsatte att stiga under natten.

– Personal från vår Rörnät-enhet och från Vattenverket hittade läckan tillsammans och har gjort ett fantastiskt jobb dessa dagar då de natt som dag har letat efter felet, säger en lättad Christer Martinsson, VA-chef.

Det var i fredags förra veckan som kommunen märkte att vattennivåerna var onormalt låga i vattentornet. Detta tillstånd fortsatte och förvärrades då 100 kubikmeter i timmen försvann. Ett bevattningsförbud var tvunget att läggas i tisdags för att kunna säkerställa produktionen av dricksvatten. Trots att läckan nu är funnen och vattentornen håller på att fyllas på hävs inte bevattningsförbudet förrän imorgon bitti, fredag den 27 maj.

– Det är en extra säkerhetsåtgärd från vår sida, säger Christer Mattsson.

Bevattningsförbudet gäller inom Karlshamns kommun med undantag av Ringamåla som har en egen grundvattentäkt. 

Karlshamn ligger där hav möter land, historia möter framtid och människor möter varandra. Hållbar ekonomisk, ekologisk och social utveckling är ledord i Karlshamns kommun och genomsyrar vår verksamhet inom alla områden.