Följ Karlshamns kommun

​Väggaskolan efterlyser gamla möbler

Pressmeddelande   •   Jun 21, 2017 11:32 CEST

Gunnar Asplund blev en ledande personlighet bland landets yngre arkitekter. Väggaskolan i Karlshamn är särskilt intressant, framfört allt för att huvudbyggnaden är ritad tidigt i Asplunds karriär och för att han återkom hit i slutet av sitt liv.

Väggaskolan fyller hundra år i år. Detta kommer att firas med öppet hus på Väggaskolan den 26 augusti. Personal på Väggaskolan efterlyser nu gamla möbler som kan ställas ut och visas under 100-årskalaset.

Karlshamns nya realskola, som den kallades 1917, var Gunnar Asplunds första stora självständiga verk. Han blev senare berömd både inom och utom landet, och därmed också Väggaskolan! Väggaskolans byggnader intar alltså en viktig plats i den nordiska arkitekturens historia och i Gunnar Asplunds liv.

− Väggaskolan är ett besöksmål för dagens arkitekter och arkitektstuderande från Sverige och andra länder, berättar Bengt Norman från Karlshamns museum som just nu håller på att sammanställa en skrift om Asplund inför jubileet den 26 augusti.

Den 26 augusti firas dagen med möjlighet till guidad rundvandring i skolrummen, föreläsning om Gunnar Asplunds verk samt en utställning av möbler som fanns i skolan från 1917 och framåt.

Rektorn efterlyser gamla möbler som har funnits på skolan

Maria Olsson Aasen, rektor vid Vägga vuxenutbildning är initiativtagare till firandet av Asplunds hundraåriga Väggaskola. Nu efterlyser hon möbler som tidigare har funnits på skolan. I samband med renovering och krav på mer funktionella möbler skänktes flera möbler till Karlshamnsbor under 70-talet. Maria och hennes kollegor hoppas kunna låna några av dessa till en möbelutställning i samband med jubileumskalaset den 26 augusti.

− Vi vill gärna komma i kontakt med personer som har några av dessa möbler hemma och som vill bidra till en sevärd utställning genom att låna ut möblerna under några dagar i augusti, säger Maria Olsson Aasen.

Är du en av dem som har några av möblerna från Väggaskolan i dina ägor och vill låna ut dem till utställningen? Ring Maria Olsson Aasen på telefon 0454-815 59.

Tack för att du vill dela med dig!