Följ Karlshamns kommun

​Undervisning i toalettvett under Världstoalettdagen

Pressmeddelande   •   Nov 17, 2015 14:14 CET

På torsdag den 19 november är det den internationella Världstoalettdagen. I Karlshamn uppmärksammas den genom att kommunens VA-strateger besöker skolelever för att lära ut lite toalettvett.

Världstoalettdagen har funnits sedan 2001 och är sedan förra året en officiell FN-dag. I Sverige har alla hushåll tillgång till både toaletter och rent vatten, men många har glömt att toaletten bara ska användas för att spola ner det som kommer ur kroppen samt toalettpapper och inte som en papperskorg. I Karlshamns kommun spolades förra året mellan 70-100 ton skräp ner i toaletterna! Detta ställer till besvär i rör och reningsprocess och slösar onödigt med energi.

– Det händer att saker som tvättlappar, fett och tops felaktigt spolas ner, fastnar och orsakar stopp med följden att avloppsvatten istället rinner in i människors hem. Det vill vi förebygga, säger Linda Holm, VA-strateg i Karlshamns kommun.


2,5 miljarder människor saknar tillgång till en toalett. Hur skulle ditt liv påverkas om du inte hade tillgång till en toalett? Varför toaletten är så viktig är en av de många frågeställningar som Linda och hennes kollega Ida Schyberg, processingenjör ställer under sitt besök bland Prästslättskolans årskurs 6 elever på torsdag.

– Att gå på toaletten och att vi faktiskt kan göra detta tar vi oftast för givet, men det är en långsiktig investering i vår och andras säkerhet, hälsa och förmåga att försörja sig.

Det som hamnar i toaletten har en direkt påverkan på vår hälsa, miljö och plånbok.

Vett och etikett på toaletten spelar därför en väldigt stor roll, och det vill vi lyfta för barnen som har hela livet framför sig. De är dessutom bra på att berätta detta för föräldrar och syskon! Om man tänker efter så är ett avloppsreningsverk hela samhället i en balja, säger Linda Holm, VA-strateg i Karlshamns kommun.

På eftermiddagen spelar Linda och Ida bajsbasket och lite annat med barnen på fritids.

Medierna hälsas välkomna till Prästslättskolan för att delta under Världstoalettdagen!

Plats: Prästslättskolans årskurs 6, Markastuvägen 2, Karlshamn.

Tid: De två föreläsningarna/workshops börjar klockan 10.00 respektive 10.50. Kontakta Linda för mer specifik tid då bajsbasketen äger rum.

För mer information kontakta: Linda Holm, VA-strateg, 0454-814 31 eller linda.holm@karlshamn.se

Karlshamn ligger där hav möter land, historia möter framtid och människor möter varandra. Med skogsbygden i ryggen blickar Karlshamn ut över den blekingska skärgården och havets horisont. I 350 år har Karlshamn funnits här. Längst ner i den sydöstra delen av Sverige, i Blekinge. Med sitt strategiska läge är det en öppen och välkomnande dörr mot Europa. Hållbar ekonomisk, ekologisk och social utveckling är ledord i Karlshamns kommun och genomsyrar vår verksamhet inom alla områden.