Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Satsningen på ett logistikcenter i Karlshamn fortsätter

Som ett led i Karlshamns kommuns strategi att långsiktigt utveckla området kring Karlshamns hamn har ett avtal skrivits med Brinova fastigheter. Syftet med avtalet är att i ett samägt bolag utveckla en industri- och logistikpark. Målet med satsningen i Stilleryd är att det fram till år 2017 skapas 500 nya arbetstillfällen. Nu inbjuds massmedia till visning på området den 27/11, kl. 10.00. I anslutning till visningen hålls en presskonferens där Karlshamns kommun och Brinova berättar mer om planerna.

Det av Karlshamns kommun ägda bolaget Stadsvapnet kommer att äga det nya bolaget Logistikposition Karlshamn till 25 procent. Övriga 75 procent ägs av Brinova som bedriver verksamhet avseende ägande, förvaltning och projektutveckling av fastigheter. I styrelsen har parterna två ledamöter vardera. Ordförande för det nya bolaget blir kommunstyrelsens ordförande Sven-Åke Svensson. Det gemensamma bolaget ska uppföra distributionsterminaler för företag med olika branschinriktningar samt erbjuda lokaler och tjänster för lager och logistik. Tanken är också att erbjuda industrihotell för nyetableringar.

Kommunstyrelsens och det nya bolagets ordförande Sven-Åke Svensson säger i en kommentar: ”Vi tror att vi inom området och bolaget kan skapa förutsättningar för utveckling av olika transportanknutna verksamheter. Det kommer att skapa ökad sysselsättning i regionen och stärka verksamheten i Karlshamns hamn. Projektet Motorways of the Sea, byggandet av järnvägsförbindelsen Sydostlänken och fullföljandet av transportkorridoren East West Corridor är andra viktiga inslag för utvecklingen av logistikcenter.”

Karlshamns kommun har sedan tidigt 1990-tal metodiskt arbetat för att utveckla området i anslutning till Karlshamns hamn till en knutpunkt i de handelsströmmar som uppstått efter de politiska förändringarna i östra Europa. Utvecklingsprogrammet för Baltic Logistic Centre, som det kommit att heta, togs fram och antogs av kommunfullmäktige 2004. De nya arbetstillfällena förväntas komma inom transport- och logistikbranschen, tillverkningsindustrin, verksamheter med internationell prägel med mera.
10.00- 10.30

  • Kommundirektör Bengt Mattson berättar kort om de strategiska utvecklingsområdena
  • Anders Wiberg, strategisk chef, presenterar utvecklingsplanerna med Baltic Logistic Center, visar film över området
  • Styrelseordförande och (KS ordf) Sven-Åke Svensson informerar om bakgrunden till det nya bolaget och hur det passar in i Karlshamns strategiska utveckling samt varför man valt att samarbeta med Brinova
  • Representant för Brinova berättar varför man valt Karlshamn för sin logistikposition och vad man hoppas av samarbetet med Karlshamns kommun.
  • Frågestund

10.30-11.00

  • Visning av området. GPS-koordinatorer: N 56º 09.889', E 014º 49.257' '.

För mer information och kommentarer: Kommunstyrelsens ordförande Sven-Åke Svensson 0454-812 65, Kommundirektör Bengt Mattsson, 0454-817 08

Eric Sandström Informationschef --------------------------------------------------------------------------------------------- Karlshamns Kommun Rådhuset 374 81  Karlshamn Tel:     0454-81221 (även mobil) Fax:    0454-816 25 Epost: eric.sandstrom@karlshamn.se Hemsida: www.karlshamn.se

Ämnen

Regioner

Kontakter

Annette Sandberg

Annette Sandberg

Presskontakt Kommunikationschef Övergripande ansvar för intern- och extern kommunikation. 0454-815 93