Följ Karlshamns kommun

Ny sms-tjänst underlättar vid störningar eller kris

Pressmeddelande   •   Jun 29, 2016 11:19 CEST

Karlshamns kommuninvånare kan nu via en ny mass-sms tjänst snabbt få meddelanden om störningar i kommunens dagliga drift eller vid kritiska avbrott eller händelser.

Sedan någon månad tillbaka använder sig kommunen av en mass-sms tjänst för att snabbare och mer effektivt nå ut med information till berörda vid planerade eller oplanerade större störningar som exempelvis påverkar vattenförsörjning eller vägar.

– Allmänheten förväntar sig att snabbt bli informerad om olika avbrott som stör vardagen och kommunen har en skyldighet att informera – genom denna tjänst blir det bättre och lättare för alla parter när det gäller informationshanteringen, säger Leila Rudelius, kriskommunikatör vid Karlshamns kommun.

Viktig samhällsinformation via sms

Sms skickas bara ut till de boende inom det geografiska område som berörs av händelsen. Vid större störningar eller krissituationer som påverkar hela kommunen på ett eller annat sätt skickas sms ut till alla invånare. Det är företaget Blue Idea, med en lokal representant i Sölvesborg, som levererar tjänsten som enbart ska användas till att sprida viktig samhällsinformation och inte får utnyttjas i marknadsföringssyfte. Blue Idea har tillgång till alla öppna privata mobilnummer som även finns att hitta på Eniro eller hitta.se. Databasen uppdateras dagligen och personer med hemliga nummer, kontantkort eller tjänstetelefoner måste registrera sina telefoner på kommunens webbsida, där man också kan avregistrera sig från tjänsten.

– Det går också att registrera sitt mobilnummer för att få sms som rör andra fastigheter som man äger eller hyr, en tjänst som jag tror exempelvis frisörsalongsinnehavare som är beroende av vattenförsörjning skulle uppskatta. Man kan också anmäla att man vill få information om driftstörningar hos till exempel äldre anhöriga eller obemannade anläggningar som fritidshus och liknande, säger Leila Rudelius.

Dagens ros efter första sms-utskicket

Kommunen har använt sig av sms tjänsten sex gånger hittills, alla gällande läckor eller vattenavstängningar i olika områden. Det första mass-meddelandet skickades ut av Juhani Kujanpää, utredningsingenjör, och Magnus Pettersson, arbetsledare på VA-enheten en söndag i mitten av maj månad. Det gällde en vattenavstängning som berörde uppåt 150 abonnenter i hyreshus på Vinkelgatan/Regeringsgatan i Karlshamn.

– Vi höll tummarna att det skulle funka och det gjorde det! Till och med så bra att vi för första gången fick Dagens ros från en hyresgäst som tyckte att vi hanterat vattenavstängningen på ett föredömligt sätt. Det var riktigt roligt att få den responsen, säger Juhani.

– Vi sparar många arbetstimmar på detta och ser att tjänsten även uppskattas av våra kunder. Vi är jättenöjda, säger Magnus.

Ekonomiska besparingar för VA

Tidigare har personal från VA-enheten fått rycka ut och knacka dörr för att informera de drabbade närhelst under dygnet som ledningar sprungit läck, eller då dricksvattnet av andra orsaker har varit tvunget att stängas av.

– Både ur arbets- och säkerhetssynpunkt är mass-sms tjänsten en stor tillgång för oss på VA-enheten. Det underlättar att vi nu enkelt, snabbt och lätt kan nå ut med information till de invånare i områden som berörs av ett driftsavbrott. Tjänsten innebär ekonomiska besparingar för oss i längden , säger Christer Martinsson, VA-chef i Karlshamns kommun.

Kommunen får även en statusrapport efter utskick där man ser vilka som nåtts av informationen, vilket är speciellt värdefullt vid allvarligare händelser.

– Då vet vi vilka hushåll som vi eventuellt måste informera på andra sätt än via sms. Självklart kommer vi även fortsättningsvis att informera om våra driftstörningar på kommunens webbsida och i vissa fall via media, avslutar Leila Rudelius.

För mer information kontakta: Leila Rudelius, press- och kriskommunikatör, telefon 0454-815 91 eller Christer Martinsson, VA-chef i Karlshamns kommun, 0454-814 04.

Karlshamn ligger där hav möter land, historia möter framtid och människor möter varandra. Hållbar ekonomisk, ekologisk och social utveckling är ledord i Karlshamns kommun och genomsyrar vår verksamhet inom alla områden.