Följ Karlshamns kommun

Nu startar flytten av Stadsbiblioteket

Pressmeddelande   •   Jun 03, 2015 07:41 CEST

Denna vecka går första flyttlasset till magasinet i Svängsta. 650 hyllmeter böcker har packats ned för magasinering. Flytten har förberetts under våren bland annat genom gallring av bokbeståndet och Karlshamnsborna har kunnat fynda bland utgallrade böcker.

Personalen på Stadsbiblioteket gör ett gediget jobb och tidsplanen är snäv.

- Vi har packat 4,3 ton böcker som kommer vara nerpackat tills dess att det nya Kulturhuset på Östra Piren står klart för öppning våren 2019. Flytten till temporära lokaler i Citygallerian innebär att vi halverar bibliotekets yta och även om vi gallrat ut så tvingas vi lägga böcker på lager tills vi öppnar i nya lokaler 2019. Kommunens konstarkiv, som funnits på Stadsbiblioteket, har redan flyttats och finns tillfälligt placerat på annan plats tills den nya konsthallen öppnar i Kulturhuset, säger Marie Liljenberg, kultur- och bibliotekschef.

Stadsbiblioteket öppnade i nuvarande lokaler 1981 och över åren har behovet av nya lokaler blivit påtagligt. Verksamheten har utökats och bibliotekets förändrade uppdrag gör att verksamheten för länge sedan växt ur lokalerna på Ågatan 48 och väntar på inflyttning i det nya Kulturhuset på Östra Piren.

- Arbetet med nya Kulturhuset startade 1999. Över åren har det skett ett antal utredningar, förstudier och processer med medborgare, kulturföreningar, fokusgrupper med ungdomar, vuxna och personal för att komma fram till den punkt där vi är idag. Projekttävlingen om byggnaden avgjordes i slutet av 2012. Sedan dess har ett intensivt arbete pågått med arkitekterna, vilket bland annat resulterat i bygglov. Huset ska stå klart 2018 och verksamheterna flyttar in våren 2019, säger Kulturnämndens ordförande Lena Sandgren.

Flytten till temporära lokaler i Citygallerian innebär att Stadsbibliotekets yta halveras. Verksamhet som normalt sker i biblioteket får under de närmsta åren ske på andra platser i kommunen.

- Mycket av det som sker i Kultur Karlshamns och Stadsbibliotekets regi kommer få ske i andra lokaler, som på Lokstallarna eller Folkets Hus. Annat får ligga nere för att tas upp igen 2019, säger Marie Liljenberg, kultur- och bibliotekschef.

10 augusti stänger Stadsbiblioteket på Ågatan 48 för att öppna den 1 oktober på Citygallerian.

För mer information kontakta:
Marie Liljenberg
Kultur- och bibliotekschef
Kultur Karlshamn, Karlshamns kommun
Tel. 0454-812 31
marie.liljenberg@karlshamn.se

Karlshamn ligger där hav möter land, historia möter framtid och människor möter varandra. Med skogsbygden i ryggen blickar Karlshamn ut över den blekingska skärgården och havets horisont. I 350 år har Karlshamn funnits här. Längst ner i den sydöstra delen av Sverige, i Blekinge. Med sitt strategiska läge är det en öppen och välkomnande dörr mot Europa. Hållbar ekonomisk, ekologisk och social utveckling är ledord i Karlshamns kommun och genomsyrar vår verksamhet inom alla områden.