Följ Karlshamns kommun

Lyckad Östersjöfestival gick med miljonförlust

Pressmeddelande   •   Okt 26, 2018 17:09 CEST

Östersjöfestivalen beräknas gå med en förlust på uppåt 1,5 miljoner kronor. Annars kan det konstateras att årets festival är bland de bästa någonsin med ett otroligt brett och uppskattat utbud.

– Det var en fantastisk Östersjöfestival, förutom det ekonomiska, konstaterar Christel Friskopp (S) ordförande i festivalkommittén.

Inför årets festival, den 52:a i ordningen, gjordes en hel del nysatsningar.

– Vi hade en massa arrangemang i kulturkvarteret, vi flyttade bilutställningen från Piren till Rosengården där besökarna även bjöds på olika konserter och allt blev jättebra och lockade väldigt mycket folk, konstaterar Daniel Svensson, Karlshamns kommuns festivalsamordnare.

Även Smakfesten ute vid Näsviken och Barnens festival i Rosengården blev väldigt lyckat i år igen.

– Smakfesten är ett populärt inslag som lockade ännu fler besökare i år än tidigare. Vi är väldigt nöjda med att vi har lyckats få ett så brett utbud under festivalen, något som vi är väldigt stolta över, säger Daniel Svensson.

Vädret och publiken svek

Festivalkommittén, som haft möte under fredagseftermiddagen, fick en liten redovisning över hur årets festival gått rent ekonomiskt. Det enda inslag under festivalen som besökare får betala för är onsdagskonserten.

– Onsdagskonserten är tillsammans med, knallarna och sponsring det enda sättet att försöka dra in pengar till festivalorganisationen, säger Christel Friskopp. 

I år var det artisterna Anastacia, John Lundvik och Kaliffa som skulle locka betalbesökare. Så blev dessvärre inte fallet. Vädret och publiken svek.

– Det såldes 1625 biljetter till onsdagskonserten varav 1126 i förköp, vilket var mycket sämre än vi räknat med. Vi hade behövt sälja uppåt 3500 biljetter för att festivalen skulle gå ihop ekonomiskt, säger Christel Friskopp.

Nu är prognosen att festivalen kommer att gå back med 1,5 miljoner kronor. Festivalens budget ligger på drygt 3,3 miljoner kronor.

– Målet är ju så klart att inte gå med minus eftersom det är skattemedel det handlar om, säger Christel.

Färre sponsorer och knallar bidrar till minusresultatet

Trots att det inte är första gången i festivalens historia som onsdagskonserten inte går ihop sig så är arrangörerna besvikna.

– Vi trodde allihopa att Anastacia, som är en världsartist och som dessutom hade sin enda spelning i Sverige här i Karlshamn, skulle locka folk, men det blev inte så. Dessutom var det färre knallar i år, vilket gav drygt hundra tusen kronor mindre i intäkter än föregående år, säger Christel.

Sponsringen, som kommittén lade ut på entreprenad förra året men tog tillbaka i år, minskade av olika anledningar med 400 000 kronor. Alla fakturor har inte kommit in än och några av de 223 fakturor som hittills kommit in är kommittén inte nöjda med.

– De summor som vi har kommit överens med vissa av våra leverantörer har inte alltid hållits, vilket vi nu ska förhandla med dem om, säger Christel som konstaterar att årets underskott är det största Östersjöfestivalen har haft de senaste åtta åren då hon suttit i festivalkommittén.

Festivalkommittén byts ut till utskott nästa år

Diskussioner har förts om hur onsdagskonserten ska drivas i framtiden.

– Men eftersom kommittén ska läggas ner och ersättas av ett utskott med ledamöter från kommunstyrelsen från och med den första januari 2019 så blir det en fråga för det nya ansvariga utskottet, säger Christel.

I december beräknas den slutliga ekonomiska redovisningen vara klar.

– Då kan vi göra en djupare analys av vad som orsakade underskottet, säger Christel Friskopp som annars är supernöjd med årets festival och det arbete som alla inblandade lagt ner.