Gå direkt till innehåll
Johanna Pettersson Johansson har varit god man i elva år och vill nu inspirera andra att bli det. FOTO: Krisztina Andersson
Johanna Pettersson Johansson har varit god man i elva år och vill nu inspirera andra att bli det. FOTO: Krisztina Andersson

Pressmeddelande -

Glöggmingel för en god sak

Karlshamns kommun behöver fler som vill ta på sig uppdraget att bli god man. För att tacka alla dem som redan är god man och för att locka dem som skulle kunna tänka sig att bli det, bjuder Överförmyndarnämnden in till glöggmingel nu på lördag.

Karlshamns kommun behöver nu fler gode män till vuxna personer som av olika orsaker behöver hjälp att klara vissa saker i vardagen. Under lördagens glöggmingel kan de som är intresserade komma till Rådhuset för att träffa överförmyndaren Erik Bååth och dem som redan är god man och höra mer om vad uppdraget innebär. En av dem som har tagit på sig rollen att hjälpa andra är Johanna Pettersson Johansson som, bland annat genom att sprida budskapet i sociala medier, hoppas kunna väcka intresset för god manskapet och få fler att engagera sig. Själv är hon i dagsläget god man åt sex huvudmän.

– Det är en viktig insats som gör skillnad för den enskilde. Som god man fyller jag inte bara en viktig praktisk funktion utan ibland även en social. Många har inte anhöriga på nära håll som kan vara behjälpliga med vardagssysslor som att till exempel betala räkningar eller ha kontakt med myndigheter. Det är där en god man kommer in som ett betydande stöd, säger Johanna som har varit god man i elva år.

En god man har som uppdrag att hjälpa personer som på grund av funktionsvariation, ålderdom eller sjukdom behöver hjälp med att sköta sin ekonomi, få rätt vård och boende eller rätt bidrag.

– En god man ska bland annat säkerställa så att andra aktörer utför de uppgifter som de ska göra, till exempel handla, städa, följa med till läkare eller tandläkare. Dessa arbetsuppgifter är ingenting som ingår i uppdraget som god man. Istället ska vi sörja för att huvudmannen får den vardag och tillvaro som den är berättigad till, säger Johanna.

– Att vara god man är berikande och en viktig insats som gör skillnad!

Fakta/Godmanskap

  • För godmanskap behöver det finnas en belagd sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållande som påverkar den enskildes förmåga att fatta egna beslut eller att kommunicera sina beslut till omvärlden.
  • En god man träffar i regel sin huvudman en till två gånger per månad.
  • En god man har rätt till ett rimligt arvode för sin insats. Arvodering sker en gång per år i samband med granskning av den redovisning som lämnas in årligen och senast den sista februari. Då arvoderas föregående kalenderår.

Intresseanmälan för att bli god man kan göras på plats i Rådhuset under lördagens glöggmingel eller annars hos kommunen genom att ringa servicecenter på 0454–810 00 för mer information och vägledning.

Medierna hälsas välkomna under lördagens glöggmingel!

Datum: lördagen den 14 december

Tid: 12-14

Plats: Kafeterian i Rådhuset, Karlshamn.

Kontakt: Överförmyndarna Erik Bååth och Elisabeth Adolfsson via växeln 0454-810 00.
Johanna Pettersson Johansson, god man, mobil 0708-78 55 76.

Ämnen

Regioner


____________________________________________________________________________

Karlshamn 50 000 – en gemensam vision för kommun och näringsliv

Karlshamns kommun har tillsammans med representanter från näringslivet enats om att gemensamt skapa förutsättningar för att kommunen ska växa till 50 000 invånare.

Utifrån den gemensamma visionen arbetar Karlshamns kommun och det lokala näringslivet sida vid sida för att tillsammans möjliggöra byggnation av fler bostäder, kompetensförsörjning och attraktion av fler invånare och företagsetableringar inom ramen för ett hållbart Karlshamn.

Kontakter

Annette Sandberg

Annette Sandberg

Presskontakt Kommunikationschef Övergripande ansvar för intern- och extern kommunikation. 0454-815 93