Gå direkt till innehåll
Teres Andreasson, deltagare, och Lennart Perbrink, stödassistent, jobbar i ett team och kör här ut inkontinensskydd till Mariegården. Fotograf: Leila Rudelius
Teres Andreasson, deltagare, och Lennart Perbrink, stödassistent, jobbar i ett team och kör här ut inkontinensskydd till Mariegården. Fotograf: Leila Rudelius

Pressmeddelande -

”Fixarna” sparar både pengar och miljön

Den numera dagliga verksamheten ”Fixarna” i Svängsta har kommit på det geniala konceptet att både spara pengar till den kommunala kassan samtidigt som man ger en meningsfull sysselsättning åt personer med någon funktionsvariation. Verksamheten har sparat in uppåt en kvarts miljon inom omsorgen på drygt ett år.

De två stödassistenterna Ulrik Karlsson och Lennart Perbrink var med från start när Fixar-verksamheten startade som ett projekt för fem år sedan och hade två klienter.

– Sedan 2017 är vi nu en daglig verksamhet med 14 deltagare och tre anställda, säger Ulrik Karlsson, stödassistent.

Fixarna har en mängd olika uppgifter inom den kommunala omsorgsverksamheten. De slänger sopor och skräp ifrån olika LSS-boenden, hämtar och lämnar internpost, levererar mat och mediciner både till LSS- och äldreboenden, kör bokrundor till förskolor, men framför allt så handlar verksamheten sedan drygt ett år tillbaka om att inventera och leverera inkontinensskydd och annat överblivet sjukvårdsmaterial till kommunens olika boenden. I Karlshamns kommun är inkontinensskydd gratis för alla som behöver det.

– Hållbarhetstänket har speglat verksamheten från start, och när sjuksköterskan Anita Brorsson såg hur mycket inkontinensskydd som slängdes då någon gått bort, beställt fel eller bytte skydd, det handlade om stora lass flera gånger i veckan, så sådde hon fröet hos oss att det kunde återanvändas istället för att slängas, säger Ulrik.

Sagt och gjort. Fixarna ordnade ett digitalt system där sjuksköterskor ute i de kommunala verksamheterna och de inom hemtjänsten lade in hur många inkontinensskydd, kateterpåsar, näringsdrycker, sondmat, skoskydd och skyddsförkläden med mera som kunde återanvändas efter ett bortfall, eller annan förändring. Dessa överblivna saker hämtas sedan på plats hos det kommunala eller privata boendet för att köras till Fixarnas lagringsförråd på huvudkontoret på Halda i Svängsta eller på Björkhalla i Asarum. Materialet körs sedan ut till där de efterfrågas.

– Vinsterna är inte bara pengar, miljö och hållbar utveckling utan främst att våra deltagare är delaktiga och får känna sig betydelsefulla i sitt arbete, säger Lennart Perbrink.

Fixarnas fantastiska verksamhet, som är win-win på flera håll, har ryktesvägen skapat intresse från andra kommuner.

– Jag tror faktiskt att vår verksamhet är unik, och självklart är detta något som alla kommuner borde anamma, säger Ulrik.

För mer information kontakta: stödassistenterna Ulrik Karlsson, 073-079 59 75, eller Lennart Perbrink, 073-079 59 74.

Ämnen

Regioner


____________________________________________________________________________

Karlshamn 50 000 – en gemensam vision för kommun och näringsliv

Karlshamns kommun har tillsammans med representanter från näringslivet enats om att gemensamt skapa förutsättningar för att kommunen ska växa till 50 000 invånare.

Utifrån den gemensamma visionen arbetar Karlshamns kommun och det lokala näringslivet sida vid sida för att tillsammans möjliggöra byggnation av fler bostäder, kompetensförsörjning och attraktion av fler invånare och företagsetableringar inom ramen för ett hållbart Karlshamn.

Kontakter

Annette Sandberg

Annette Sandberg

Presskontakt Kommunikationschef Övergripande ansvar för intern- och extern kommunikation. 0454-815 93