Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Beslut från kommunstyrelsens arbetsutskott, Karlshamns kommun, tisdagen den 26 maj, Mörrumssalen, Rådhuset

Ärende: Budget 2010 med planåren 2011-2012 Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att överlämna förslag till budget till kommunstyrelsen för ställningstagande. Bakgrund: Ta del av budget 2010 med flerårsplan på www.karlshamn.seunder rubriken Stark budget trots kristider.
Ärende: Förslag angående höjning av ungdomsledarstipendiet Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunfullmäktige besluta att reglerna för ungdomsledarstipendiet ändras så att stipendiet utgör 25~000 kronor och därmed jämställs med Alice Tegnérstipendiet, att de nya reglerna ska börja tillämpas vid 2009-års nomineringsmöte i november 2009. Bakgrund: Kommunfullmäktige beslutade 1991 att inrätta ett stipendium för ungdomsledare i Karlshamns kommun. Fullmäktige beslutade att stipendiet ska delas ut årligen till ungdomsledare och att stipendiesumma utgör 10~000 kronor. Teknik- och fritidsnämnden föreslår att reglerna för ungdomsledarstipendiet bör ändras så att stipendiet utgör 25~000 kronor och därmed jämställs med Alice Tegnérstipendiet och att de nya reglerna tillämpas vid 2009-års nomineringsmöte.
Ärende: Fråga om behållande av telefonautomat i Mörrum Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att inte anta erbjudandet. Bakgrund: TeliaSonera Sverige AB har i en skrivelse meddelat att man kommer att ta bort telefonkortsautomaten på Sölvesborgsvägen i Mörrum. Karlshamns kommun erbjuds att hyra automaten.
Ärende: Leaderprojektet Svängstaregionens Samhällsförening Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att Karlshamns kommun agerar projektägare för projektet Svängstaregionens Samhällsförening under 1,5 år med start hösten 2009 samt ansvarar för projektets betalningar under hela projekttiden. Bakgrund: Svängstaregionens Samhällsförening har ansökt om pengar från Leader Blekinge. Projektidén är att skapa en stabil och engagerad samhällsförening i Svängsta. Föreningen kan inte vara projektägare då endast offentliga organisationer har möjlighet till detta. Näringslivschefen skriver i sitt yttrande; "Att få igång en engagerad samhällsförening i Svängsta, där ortsborna får vara med och utveckla bygden är ett prioriterat område, och något som ligger rätt i tiden för Svängstas fortsatta utveckling. Föreningens styrelse består av engagerade personer som har en drivkraft och vilja att bo, verka och leva i Svängsta." Ärende: Yttrande över ansökan från Södra Cell om tillstånd till allmän kameraövervakning Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att med hänvisning till vad som redovisats i ansökan med tillhörande ritningar och teknisk beskrivning, inte har något att erinra mot att Södra Cell Mörrum Ab beviljas tillstånd till allmän kameraövervakning på bolagets anläggning i Mörrum. Bakgrund: Södra Cell Mörrum AB har ansökt hos länsstyrelsen om tillstånd till allmän kameraövervakning på Södra Cells personalparkering, cykel och MC-garage samt delar av infarten till huvudentrén vid anläggningen i Mörrum. Ändamålet med övervakning är att det har förekommit åverkan på bilat samt stöld.
Ärende: Ansökan om utvecklingsmedel för alkohol- och narkotikaförebyggande insatser Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att godkänna att ansökan om utvecklingsmedel lämnas till länsstyrelsen. Bakgrund: Länsstyrelsen i Blekinge har inbjudit länets kommuner att ansöka om utvecklingsmedel för alkohol- och narkotikaförebyggande insatser. Socialnämnden har upprättat förslag till ansökan som ska förankras genom beslut i kommunstyrelsen. Regeringen har för budgetåret 2009 anslagit 75 miljoner kronor till Statens folkhälsoinstitut för att fördela till länsstyrelserna. Av dessa 75 miljoner kronor har 1,2 miljoner kronor avsatts till Blekinge län för alkohol- och narkotikaförebyggande insatser i länets kommuner. Två tredjedelar är avsedda till förebyggande insatser för barn till föräldrar med missbruksproblem eller psykisk ohälsa och till barn i familjer dör våld och övergrepp mellan vuxna förekommer. Vidare, för missbrukande kvinnor som utsätts för våld. En tredjedel av medlen är avsedd till övriga insatser inom det alkohol- och narkotikaförebyggande arbetet.
Ärende: Motion om satsning på talanger inom teknik- och naturvetenskap Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunfullmäktige besluta att bifalla motionen. Bakgrund: I en motion föreslår fullmäktigeledamoten Ulla-Britt Bremer, (c), att bus-nämnden och gymnasienämnden får i uppdrag att utreda olika möjligheter att stimulera och uppmuntra elever till studier inom naturvetenskap och teknik. Motionen har remitterats till de båda nämnderna som tillstyrker motionen.
Ärende: Motion om Karlshamn som Fairtrade City Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunfullmäktige besluta att bifalla motionen. Bakgrund: I en motion yrkar fullmäktigeledamoten Hélène Nordin (mp) att Karlshamns kommun undersöker vad som krävs för att bli en Fairtrade City. Om kriterierna anses möjliga att nå, föreslås att en styrgrupp bildas som jobbar för att Karlshamn ska bli diplomerad som Faitrade City. Motionen har remitterats till kommunstyrelsen, näringslivsenheten och servicenämnden för yttrande. Näringslivsenhetens bedömning är bland annat att Faitrade kommer att få en allt större betydelse framöver och att konsumenternas medvetenhet kring rättvisemärkt kommer att öka.
Ärende: Bostadsbebyggelse Skyttevägen, Bryggeritomten Kommunstyrelsens arbetsutskott tar informationen till protokollet. Bakgrund: HSB Sydost meddelar i ett brev till Karlshamns kommun att bolaget inte har möjlighet att fullfölja optionsavtalet avseende bostadsbebyggelse vid Skyttevägen i Karlshamn. Vidare meddelar HSB har dess styrelse har fattat beslut om att "ej uppföra bostadsbebyggelse i etapp 3 på Bryggeritomten i Karlshamn." Extra ärende
Ärende: Barn- och ungdomssatsning Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att med anledning av upptäckarcentret Kreativums 10-årsjubileum i Karlshamn, bidra centret med 10~000 kronor i syfte att stärka verksamhetens barn- och ungdomssatsning.
Övriga ärende Yttrande angående samråd för kommuntäckande översiktsplan Sölvesborgs kommun Yttrande över betänkandet "Olovlig tobaksförsäljning"Inbjudan att delta i kartläggning av kommunens samverkan med civilsamhället
För ytterligare information om besluten, kontakta kommunstyrelsens ordförande Sven-Åke Svensson, tel 0454-811 01, Karlshamns kommun, (tel vx 0454-810 00).

Ämnen

Regioner

Kontakter

Annette Sandberg

Annette Sandberg

Presskontakt Kommunikationschef Övergripande ansvar för intern- och extern kommunikation. 0454-815 93