Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Beslut från kommunstyrelsen, Karlshamns kommun, tisdagen den 24 mars 2009, Asarumssalen, Rådhuset

Ärende: Likabehandlingsplan för Karlshamns kommun 2009 Kommunstyrelsen beslutar att fastställa Likabehandlingsplanen inklusive lönekartläggning för Karlshamns kommun 2009 med giltighet under tiden 1 april 2009-31 mars 2012. Bakgrund: Kommunen har valt att lägga ihop åtgärder enligt jämställdhetslagen och diskrimineringslagarna i en Likabehandlingsplan. Planen för likabehandling innehåller arbetsgivarens krav på att följa jämställdhets- och diskrimineringslagarna. Planen omfattar arbetsförhållanden, föräldraskap, förbud mot diskriminering/trakasserier/kränkande särbehandling, kompetensutveckling/könsfördelning, rekrytering, löner (inklusive lönekartläggning).
Ärende: Drift av Långasjönäs respektive Kolleviks stug- och campingområde Kommunstyrelsen beslutar:

  • att godkänna föreslagen strategi
  • att ge byggnadsnämnden i uppdrag att upprätta en detaljplan för de båda aktuella stug- och campingområdena med målet att antagandet ska föreligga 2009
  • att kostnaden för båda detaljplanerna, 515~000 kronor, ska finansieras via kommunstyrelsens anslag för strategisk utveckling 2009
  • att ge teknik- och fritidsnämnden i uppdrag att biträda byggnadsnämnden i planprocessen genom att förse detaljplanernas genomförandebeskrivning med en tydliga va-strategi som visar kommunen bedömning om framtida va-försörjning
  • att under hösten 2009 uppdra åt kommunstyrelsen att diskutera och besluta om nästa steg i strategin efter detaljplaneprocessen
  • att fram till dess att formerna för framtida drift slutligen har avgjorts, besluta att de båda aktuella anläggningarna ska drivas vidare under kommunstyrelsens ansvar.
Bakgrund: Den politiska koalitionen har i skrivelse föreslagit en strategi och projektplan vad gäller den framtida driften av kommunens camping och stugområden i Långasjönäs och Kollevik.
Ärende: Detaljplan för fastigheten Karlshamn 8:24 m fl brytningsområdet på Sternö - samråd Kommunstyrelsen beslutar att anta och överlämna redovisningen med kommentarer över förslaget till detaljplan för Karlshamn 8:24 m fl som sitt yttrande till byggnadsnämnden. Bakgrund: Från byggnadsnämnden har det kommit in samrådshandlingar för ny detaljplan för Sternö, i huvudsak avseende området med bergtäkten och småbåtshamnen. Syftet med detaljplanen är att möjliggöra bostadsändamål, område för turism, fritid och kultur samt verksamheter kopplade till dessa. Synpunkter på förslaget ska vara inlämnade senast den 27 mars.
Ärende: Detaljplan för Tegelbruksviken, del av Karlshamn 5:1 - utställning Kommunstyrelsen beslutar att inte ha någon erinran mot förslaget till detaljplan för Tegelbruksviken. Bakgrund: Detaljplaneförslaget för Tegelbruksviken är utställt under tiden 9 mars-6 april. Planområdet är beläget cirka 2,5 kilometer öster om Karlshamn. Syftet med planarbetet är att reglera befintlig bostadsbebyggelse samt möjliggöra för uppförandet av totalt 14 nya småhus.
Ärende: Detaljplan för Västerport, del av Karlshamn 6:1 - utställning Kommunstyrelsen beslutar att anta och som yttrande till byggnadsnämnden överlämna projektledarens redovisning med kommentarer över förslaget till detaljplan för Västerport. Bakgrund: Detaljplaneförslaget för Västerport är utställt under tiden 9 mars-6 april. Planområdet är beläget cirka en kilometer väster om Karlshamns centrum. Detaljplanen syftar till att möjliggöra uppförande av lokaler för handel, småindustrier och lager av icke störande art samt kontorsverksamheter.
Ärende: Yttrande över ansökan om tillstånd till allmän kameraövervakning av Prästslättsskolan Kommunstyrelsen beslutar att Karlshamns kommun, med hänvisning till vad som redovisats i ansökan vad avser antalet fast placerade kameror, tillstyrker att utbildningsförvaltningen beviljas tillstånd till allmän kameraövervakning av Prästslättsskolan i Karlshamn. Bakgrund: Utbildningsförvaltningen har hos länsstyrelsen ansökt om tillstånd till allmän kameraövervakning av Prästslättsskolan i Karlshamn. Ändamålet med övervakningen är att förebygga brott, inbrott och skadegörelse utomhus på skolans baksida, innergårdar och tak. Kommunsekreteraren föreslår att Karlshamns kommun, med hänvisning till vad som redovisats i ansökan vad avser antalet fast placerade kameror, tillstyrker att utbildningsförvaltningen beviljas tillstånd till allmän kameraövervakning av Prästslättsskolan.
Ärende: Begäran om anslag till sommarungdomar på Karlshamns museum Utgår.
Ärende: Ansökan om extra anslag - Åryds samlingslokalförening Kommunstyrelsen beslutar att bevilja Åryds samlingslokalförening ett extra anslag på 35~000 kronor och att pengarna tas ur kommunstyrelsens anslag för landsbygdsutveckling i 2009 års budget. Bakgrund: Åryds samlingslokalförening ansöker om ett extra anslag på 35~000 kronor på grund av vattenläcka. Skadorna är sådana att de inte täcks av fastighetens försäkring.
Ärende: Avgiftshandläggning inom äldreomsorgen Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att avgiften för matdistribution förändras enligt alternativet att endast ta bort månadsavgiften utan korrigering av portionspris från med 1 juni 2009. Vidare föreslås kommunfullmäktige besluta att ta bort avgiften för hälso- och sjukvård i särskilt boende från med 1 juni 2009. Bakgrund: Tillämpningsbestämmelser för avgiftshandläggningen i Karlshamn antogs av omsorgsnämnden 2002. Under hösten har bestämmelserna granskats och förslag till reviderade tillämpningsanvisningar har lämnats. Anvisningarna är ett stöd för avgiftshandläggningen, information till brukare lämnas via särskild avgiftsinformation.
Ärende: Projekt Utvandrarnas väg, turismföretag i gemensam utveckling - ansökan om projektstöd från Karlshamns kommun Kommunstyrelsen beslutar att:
  • i nuläget inte bevilja 410~000 kronor i projektstöd till projektet Utvandrarnas väg - turismföretag i gemensam utveckling
  • föreslå Region Blekinge och Ronneby kommun att gemensamt diskutera projektet. Denna diskussion har till syfte att gemensamt besluta om eventuell medfinansiering av projektet
  • det parallellt med denna diskussion också inleds ett samtal med Utvandrarnas väg ekonomisk förening om hur man skulle kunna samordna vissa av aktiviteterna med andra pågående processer och projekt och konstruktivt hitta sätt att arbeta vidare med tankarna i ansökan
Bakgrund: Utvandrarnas väg ekonomisk förening söker 410~000 kronor i projektstöd från Karlshamns kommun för projektet Utvandrarnas väg turismföretag i gemensam utveckling.
Ärende: Regional IT-strategi - medfinansiering av förstudie Kommunstyrelsen beslutar att medfinansiera förstudie Regional IT-strategi med 50~000 kronor i form av arbetstid, 45~000 kronor för 2009 och 5~000 kronor för 2010. Bakgrund: Blekinges kommuner, landstinget och Region Blekinge har antagit en gemensam avsiktsförklaring om fördjupad IT-samverkan för att se över möjliga samverkansområden och ta fram en regional IT-strategi. Under 2009 och början av 2010 kommer en förstudie att genomföras inom e-business, e-goverment, e-health och e-learning. Parterna har åtagit sig att vardera medfinansiera förstudien med 50~000 kronor i form av arbetstid. För Karlshamns kommuns del utgörs medfinansieringen av IT-strategens arbetstid som då skulle uppgå till cirka 13 procent av dennes heltidstjänst.
Ärende: Antagande av detaljplan för fastigheterna Matvik 1:2 och 1:4 m fl i Hällaryd Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att upphäva de delar av gällande plan D14, områdesbestämmelser för Matvik vilka inte överlappas av rubricerad detaljplan och att anta detaljplan för fastigheterna Matvik 1:2 och 1:4 m fl. Bakgrund: Planområdet är beläget i Matvik, cirka sex kilometer öster om Karlshamn. Bebyggelsen i området utgörs främst av sommarbostäder men efter att VA-nätet har byggts ut i området har permanentboendet ökat. Syftet med planen är dels att ersätta områdesbestämmelserna för Matvik antagen 1995 och en mindre detaljplan från 1971, samt möjliggöra ny bebyggelse på nya tomter. Planförslaget tillåter ny bebyggelse både som förtätning inom den befintliga bebyggelsestrukturen och som nyexploatering av tiotalet hus i planområdets nordvästra del. Sammantaget tillåter planen cirka 50 nya tomter i området.
Ärende: Godkännande av ägardirektiv och bolagsordningar för Västblekinge Miljö AB och Sydostkemi AB Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att godkänna ägardirektiv för Västblekinge Miljö AB och Sydostkemi AB, att godkänna bolagsordning för Västblekinge Miljö AB och att godkänna bolagsordning för Sydostkemi AB. Bakgrund: Kommunfullmäktige beslutade i september 2008 att godkänna att MFA Sydost AB likvideras och att Västblekinge Miljö AB köper MFA Sydost AB:s ägarandel i Sydostkemi AB till en kostnad av 1,4 miljoner kronor. Förslag till ägardirektiv för Västblekinge Miljö AB och Sydostkemi samt bolagsordningar har upprättats.
Ärende: Motion om marknadsföring av klimatsmart turism/cykelturism Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att besvara de tre första punkterna i motionen med turistchefens yttrande, att snarast möjligt ta fram förslag till informationstavlor vid järnvägsstationerna i Karlshamn och Mörrum. Bakgrund: I en motion till kommunfullmäktige föreslår fullmäktigeledamoten Ulla-Britt Bremer, ( c), bland annat att kommunen i samverkan med grannkommunerna och Region Blekinge tar reda på vilka besöksmål som anses vara mest intressanta för cykelturister. Vidare föreslår motionären att cykelturismen ska marknadsföras som klimatsmart turism och att informationstavlor med tips om lämpliga cykelleder, besöksmål, boende och dagligvaruhandel sätts upp vid järnvägsstationerna i Mörrum och i Karlshamn. Motionen har remitterats till turistchefen för yttrande. Turistchefen konstaterar i sitt yttrande att det redan fokuseras på flera av de åtgärder som föreslås i motionen men att förslaget om informationstavlor vid järnvägsstationerna bör utredas vidare. ~
Övriga ärende Markanvisningsavtal Guö 3:1 Bostadsmarknadsenkät 2009-2010 - redovisning Blekingetrafiken informerar Blekingetrafikens marknadsföringsplan 2010-2012 Verkställighet av kommunstyrelsens beslut avseende granskningsrapport, personalchefen redovisar Kommunens årsredovisning 2008 Ekonomisk månadsrapport Kommunstyrelsens budget 2010-2012 (utgår) Rapport - intern kontroll Motion om rätt till heltid och möjlighet till deltid för kommunens anställda (återremiss från förra sammanträdet) Interkontrollplan 2009 för kommunstyrelsen Val av ombud till bolagsstämmor i Kommunassurans Syd Försäkrings AB Fråga om förköp av fastigheterna Tostarp 1:12, 1:65 och 1:84 Investering bogserbåt inklusive utökning av borgensram - Karlshamns Hamn AB
För ytterligare information om besluten, kontakta kommunstyrelsens ordförande Sven-Åke Svensson, tel 0454-811 01, Karlshamns kommun, (tel vx 0454-810 00).

Ämnen

Regioner

Kontakter

Annette Sandberg

Annette Sandberg

Presskontakt Kommunikationschef Övergripande ansvar för intern- och extern kommunikation. 0454-815 93