Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Beslut från kommunstyrelsen, Karlshamns kommun, tisdagen den 20 januari 2009, Asarumssalen, Rådhuset

Ärende: Rapport från Nätverket Dacke Kommunstyrelsen tar rapporten för kännedom till protokollet. Bakgrund: Nätverket Dacke är ett av närmare 30-talet nätverk som ingår i det treåriga nationella jämförelseprojektet. De kommuner som deltar i nätverket är Aneby, Eksjö, Karlshamn, Ljungby, Mjölby, Nässjö, Ronneby, Tranås, Vetlanda och Sävsjö. I föreliggande rapport deltar inte Vetlanda och Tranås. Nätverket Dacke har i sin tredje rapport haft uppdraget från sin styrgrupp att jämföra kommunernas arbete med/för barn i behov av särskilt stöd ur ett medborgarperspektiv. För mer information, se www.karlshamn.se
Ärende: Detaljplanläggning av område väster om Asarums centrum, del av Asarum 43:1 och 4:64 Kommunstyrelsen beslutar att uppdra till stadsmiljöavdelningen att skyndsamt upprätta en detaljplan för del av Asarum 43:1 och Asarum 4:64 och att anslå 400~000 kronor till planläggningen och att finansiering sker med en ökning av investeringsbudgeten 2009 med 400~000 kronor genom ökad upplåning. Bakgrund: Ett område omedelbart väster om gamla Vislandabanan och norr om prästgården i Asarum har i översiktsplanen noterats som lämpligt för bostadsändamål. Marken ägs av kommunen, privata intressenter finns för att driva en exploatering av området. Finansiering sker med en ökning av investeringsbudgeten 2009 med 400~000 kronor genom ökad upplåning.
Ärende: Regional avfallsplan Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att fastställa förslaget till regional avfallsplan för Karlshamns, Olofströms och Sölvesborgs kommuner. Bakgrund: Västblekinge Miljö AB har för sina tre ägare tagit fram förslag på regional avfallsplan. Förslaget innebär att de nationella miljömålen avseende hushållsavfall ska uppfyllas.
Ärende: Vindbruksplan Karlshamns kommun - tillägg till översiktsplanen, samråd Kommunstyrelsen beslutar att framhålla vikten av att, det vid fastställande av område som är lämpliga för vindkraft, hänsyn tas till befintlig infrastruktur för elförsörjning, att texten i vindbruksplanen "Inga vindkraftverk söder om E22" stryks men att stor restriktivitet för etableringar av vindkraftverk ska råda. Kommunstyrelsen beslutar att i övrigt inte ha någon erinran mot förslaget till Vindbruksplan för Karlshamns kommun i detta skede. Bakgrund: Samrådshandlingar kring en plan för vindbruk i Karlshamns kommun har lämnats in av byggnadsnämnden. Planen ska användas som ett tillägg till kommunens översiktsplan och ersätter det som i nuläget står om vindkraft i översiktsplanen.
Ärende: Namnberedning - yttrande över förslag på namn på ny tillfartsväg i Stilleryd Kommunstyrelsen beslutar att inte ha någon synpunkt på namnförslaget. Bakgrund: Frågan om namnsättning av den väg, Metallvägen och dess förlängning, som ska trafikförsörja planerad etanolfabrik och kombiterminal i Stilleryd har väckts av Karlshamns Hamn AB. Namnberedningsgruppen föreslås Öresundsvägen. Byggnadsnämnden säger ja till förslaget vilket innebär att Metallvägen byter namn till Öresundsvägen. Synpunkter på namnförslaget ska lämnas till samhällsbyggnadsförvaltningen senast den 30 januari.
Ärende: Namnberedning - yttrande över förslag på nya vägnamn inom fastigheten Stilleryd 1:4 m fl Kommunstyrelsen beslutar att inte ha någon synpunkt på namnförslagen. Bakgrund: Förfrågan har inkommit från Västblekinge Miljö AB om adressättning av fritidsbostäder inom fastigheten Stilleryd 1:4, väster om Karlshamns hamn. Namnberedningsgruppen har beslutat att föreslå Båtsman Dansares väg och Båtsman Lists väg. Byggnadsnämnden har sagt ja till förslagen. Synpunkter på namnförslagen ska lämnas till samhällsbyggnadsförvaltningen senast den 30 januari.
Ärende: Detaljplan för brytningsområdet på Sternö, Karlshamn 8:24 m fl - (ändring av kommunstyrelsens beslut 2008-12-16, §296) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 650~000 kronor anslås ur kommunstyrelsens anslag för täckande av 2008 års kostnader för planarbetet på Sternö, att 650~000 kronor anslås för projektet i tilläggsbudgeten för 2009, att kommundirektören får i uppdrag att uppta förhandlingar med NCC Roads AB om eventuell delfinansiering av planarbetet för Sternö enligt gällande avtal. Bakgrund: På uppdrag av kommunfullmäktige driver byggnadsnämnden och planenheten i Karlshamns kommun en detaljplaneläggning av bergtäktområdena på Sternö. Läget för denna har beskrivits i byggnadsnämnden i ett tidigare sammanträde. Planläggningen har visat sig kräva omfattande utredningar som planenheten har upphandlat av konsult. Det har konstaterats att det inte finns några medel upptagna för planen i innevarande års budget och inte heller i budgetförslaget för 2009. Kostnaden för planen beräknas uppgå till minst cirka 1,3 miljoner kronor.
Övriga ärende Ansökan om kameraövervakning - Södra Cell Ansökan om kameraövervakning - Lidl Rapport om utredningsuppdrag rörande kvalitetsarbete kring skola och utbildning - Våga visa Motion om inrättande av gymnasial utbildning kopplad till energiprogram Förslag till förändring av tidpunkter för budgetuppföljningar och bokslutsprognoser
För ytterligare information om besluten, kontakta kommunstyrelsens ordförande Sven-Åke Svensson, tel 0454-811 01, Karlshamns kommun, (tel vx 0454-810 00).

Ämnen

Regioner

Kontakter

Annette Sandberg

Annette Sandberg

Presskontakt Kommunikationschef Övergripande ansvar för intern- och extern kommunikation. 0454-815 93