Gå direkt till innehåll
Utredning visar inga missförhållanden enligt lex Sarah

Pressmeddelande -

Utredning visar inga missförhållanden enligt lex Sarah

Efter en lex Sarah-anmälan i början av maj har en nyligen genomförd utredning konstaterat att det inte finns några tecken på missförhållanden på det kommunala demensboendet. Däremot har det framkommit andra brister som arbetsgivaren nu arbetar vidare med.

Det var i början av maj i år som det framkom en misstanke om att en boende på ett demensboende i kommunen skulle ha blivit utsatt för fysiska och psykiska övergrepp. De medarbetare som nämns i anmälan ska även ha uppträtt olämpligt mot en annan vårdtagare enligt rapportör. Samma dag som verksamhetschefen fick kännedom om misstankarna upprättades en lex Sarah-anmälan och de medarbetare som uppges utsatt den boende för övergrepp stängdes av omgående som en säkerhetsåtgärd, och en grundlig utredning inleddes.

– Det är en gedigen utredning som har gjorts och som tack och lov inte visar på missförhållanden, säger Maria Bengtsson, tf verksamhetschef inom särskilt boende.

Då utredningen kommit fram till att det inte finns någon grund i anklagelserna om misshandel görs därför inte någon IVO- eller polisanmälan. Utredningen har däremot visat att det finns andra brister som behöver hanteras.

– Det handlar bland annat om skilda arbetssätt. Handlingsplaner på både individ, grupp och organisationsnivå har därför upprättats för att förbättra både beteende, bemötande och rutiner, säger Maria Bengtsson.

De medarbetare som varit avstängda under utredning har nu återgått till arbete och berörda har informerats om utredningens innehåll och slutsats.

_______

Lex Sarah, som infördes för att skydda personer inom kommunal vård och omsorg, ger anställda skyldighet att rapportera eventuella brister eller missförhållanden och säkerställa att lämpliga åtgärder vidtas. Karlshamns kommun tar sådana anmälningar på största allvar och vidtar åtgärder utifrån de åtgärdsförslag som kommer med en färdig utredning. I de situationer då det krävs akuta och omedelbara åtgärder görs dessa innan utredning. Efter utredning följer vid behov ytterligare åtgärder.

För mer information kontakta:
Maria Bengtsson, tf verksamhetschef särskilt boende, på mobil: 070-606 92 31.

Ämnen

Kategorier

Regioner


____________________________________________________________________________

Karlshamn 50 000 – en gemensam vision för kommun och näringsliv

Karlshamns kommun har tillsammans med representanter från näringslivet enats om att gemensamt skapa förutsättningar för att kommunen ska växa till 50 000 invånare.

Utifrån den gemensamma visionen arbetar Karlshamns kommun och det lokala näringslivet sida vid sida för att tillsammans möjliggöra byggnation av fler bostäder, kompetensförsörjning och attraktion av fler invånare och företagsetableringar inom ramen för ett hållbart Karlshamn.

Kontakter

Annette Sandberg

Annette Sandberg

Presskontakt Kommunikationschef Övergripande ansvar för intern- och extern kommunikation. 0454-815 93