Pressmeddelande -
Ungdomsteamet aktiveras under studenten
Det nystartade ungdomsteamet, som ska arbeta med ungdomar som befinner sig i riskzon för att utveckla allvarlig psykisk ohälsa, hemmasittare eller som har ett riskbruk av alkohol och droger, närvarar vid Väggaskolans utsparker denna vecka. Detta för att minska oro och skapa trygghet.
Under hösten 2019 togs initiativet av personal inom Arbete och Välfärd att föra diskussion med ledningen gällande behovet av att hitta ett gemensamt arbetssätt och forum för arbete med ungdomar i åldern 13-19 år som befinner sig i riskzon för att utveckla allvarlig psykisk ohälsa, hemmasittare eller som har ett riskbruk av alkohol och droger. Utifrån detta initiativ skapades ”Ungdomsteamet”.
– Under denna våren har teamet börjat ta form och har idag ett nära samarbete med Väggaskolan. Nu äntligen är det dags för första steget ut och möta alla härliga ungdomar och deras syskon och föräldrar, säger Marie Meijer Dahl, enhetschef mottagning och utredningsenheten.
Ungdomsteamet kommer att närvara vid studenternas utspring idag tisdag, onsdag och fredag denna vecka. Ungdomsteamet kommer att mingla runt och försöka presentera sig för så många som möjligt.
– Vi välkomna alla ungdomar, syskon föräldrar att ta kontakt med oss. Kanske har någon en oro för en kompis som testat droger, en förälder eller syskon som har frågor kring droger, ohälsa eller utanförskap. Ni kommer känna igen oss på våra tröjor som är svarta med vit text ”Ungdomsteamet”, säger Emma Nilsson, socialsekreterare.
Ungdomsteamet består av två socialsekreterare inom mottagnings och utredningsenheten barn och familj och tre behandlare inom öppenvården barn och familj. Ett led i att utveckla ungdomsteamet har varit att utbilda alla i teamet i CPU (cannabis och ungdomsprogram) och HAP (haschavänjningsprogrammet). Ungdomsteamets mål är att komma in tidigt och erbjuda stöd och hjälp i form av drogtester eller samtal för att stävja fortsatt bruk och ohälsa.
– I de fall där vi arbetar med en ungdom kan det även finnas behov av stöd för föräldrar, och behandling och stödinsatser kan då ske vid vissa tillfällen tillsammans vid behov. Ungdomsteamet jobbar nära Fältgruppen som kompletterande funktion där fokus är att jobba behandlande med ungdomar som löper stor risk att hamna i ett utanförskap eller missbruk. Planeringen är också att samverka med olika instanser så som till exempel vuxenenheten och Navigatorcentrum för ungdomar över 18 år, säger Hawazen Saghir, enhetschef öppenvården.
Ungdomsteamets mål är att samverka med samtliga gymnasieskolor, även den privata gymnasieskolan Karlshamn Fria Läroverk, och får genom samverkan med Fältgruppen till sig vilka högstadieungdomar som behöver fångas upp.
För mer information kontakta: Hawazen Saghir, enhetschef öppenvården, 0766-18 89 65.
Ämnen
Regioner
____________________________________________________________________________
Karlshamn 50 000 – en gemensam vision för kommun och näringsliv
Karlshamns kommun har tillsammans med representanter från näringslivet enats om att gemensamt skapa förutsättningar för att kommunen ska växa till 50 000 invånare.
Utifrån den gemensamma visionen arbetar Karlshamns kommun och det lokala näringslivet sida vid sida för att tillsammans möjliggöra byggnation av fler bostäder, kompetensförsörjning och attraktion av fler invånare och företagsetableringar inom ramen för ett hållbart Karlshamn.