Pressmeddelande -
Två starka finalister till Stadsbyggnadspriset
Fruktgården i Mörrum och Outdoor Eriksberg är två unika landsbygdsprojekt som tävlar om det hedervärda Stadsbyggnadspriset 2018. Vinnaren kommer att presenteras under Karlshamns näringslivsgala den 26 januari.
Flera väldigt skilda objekt har nominerats till årets Stadsbyggnadspris. Allt från ett helt bostadsområde och byggnader som renoverats på ett fint sätt, till motionsslingor och en uteservering.
− Det speglar bredden av vad som kan innefattas i begreppet stadsbyggnad och det faktum att vi alla lägger olika värderingar i vad som berikar en stad. De två kandidaterna till årets stadsbyggnadspris i Karlshamn representerar helt skilda uttryck och funktioner och är båda värdiga vinnare, oavsett vem som får priset, säger Lena Jarl-Hellgren, planarkitekt i Karlshamns kommun.
Syftet med priset är att lyfta fram och uppmuntrar till god arkitektur och stadsbyggnad. Juryn har nu utsett finalisterna som beskrivs som två starka kandidater som på ett kreativt sätt tar sig an en landsbygdsmiljö och belyser vikten av att satsa på god arkitektur och livsmiljö även utanför huvudorten.
− Att vi får fler kvalitativa förslag för varje år är också ett bevis på att Karlshamns kommuns satsning på denna typ av utmärkelse stimulerar byggare, beställare och allmänhet att satsa på nyskapande god arkitektur och stadsbyggnad samt vårda det redan byggda, säger stadsarkitekt Emina Kovacic.
Juryn består av följande personer:
- Sven Gustafsson, arkitekt och förra årets vinnare
- Anna Terning, landskapsarkitekt
- Elisabeth Rydberg, arkitekt
- Lena Jarl-Hellgren planarkitekt
- Emina Kovacic, stadsarkitekt
− Årets priskandidater är utmärkta exempel på det priset vill premiera. I det ena fallet fina markbostäder medvetet införlivade i nuvarande Mörrum. Den andra kandidaten utgör en publik byggnad med intresseväckande arkitektur, som blir ytterligare en attraktion vid Eriksberg, säger jurymedlem Sven Gustafsson, arkitekt och förra årets vinnare.
Juryns motivering till Marklägenheter, ”Fruktgården” i Mörrum
På ett föredömligt sätt har nya bostäder tillskapats i ett attraktivt läge. Samtidigt som hänsyn har tagits till omgivande landskap och kulturmiljö andas Fruktgården modern boendemiljö med egen identitet. Skalan är nätt och bebyggelsen har hanterats med stor omsorg vad gäller proportion och detaljer. Att bevara och integrera den äldre Riksdagsmannagården berikar på ett påtagligt sätt upplevelsen av området.
Den omtanke som har lagts ner på detaljernas utformning, färgsättning och utemiljö bidrar till en livsmiljö som utstrålar kvalitet och värdighet. Äldre karaktärsskapande träd har bevarats och stor vikt har lagts vid val av växtmaterial vilket ger variation och ett lummigt intryck trots områdets ringa ålder. Strukturen i området tillvaratar och skapar nya siktlinjer, vilket ger vackra utblickar i landskapet och en samhörighet med övriga Mörrum.
Byggherre: Karlshamnsbostäder AB
Byggföretag: Näbo Bygg AB
Arkitekt: Gullmanders Arkitekter & Ingenjörer AB, Landskaparna Löfkvist & Sundin AB
Objektet belönas för: God arkitektur, God livsmiljö, God tillgänglighet.
Juryns motivering till Eriksbergs gårdsbutik och kafé ”Outdoor Eriksberg”
Med sin faluröda färg och sitt vasstak leder Eriksbergs nya entrébyggnad våra tankar till en svensk lada samtidigt som dess yttre påminner om ett safaritält och väcker drömmar om en exotisk plats. Den kraftfulla byggnadens volym i kombination med traditionella material och skirt draperade fasad utgör en spännande komposition och visar prov på utomordentlig skicklighet.
Byggnaden förhåller sig fint till landskapet där intilliggande skogsområde hjälper till att minska den upplevda skalan. Genom sin placering och form väcker byggnaden nyfikenhet och intresse. En entré har omvandlats till en mötesplats, tillgänglig för alla. Byggnaden blir en stor tillgång, inte bara för Eriksberg, utan också för hela Blekinge.
Byggherre: Eriksberg Vilt & Natur AB
Byggföretag: PMB Construction Sverige AB
Arkitekt: Thomas Sandell, Sandell Sandbergs Arkitekter AB
Objektet belönas för: God arkitektur, God livsmiljö, God tillgänglighet.
På Kan-galan den 26 januari koras vinnaren.