Gå direkt till innehåll
Pernilla Ekvall Liljeqvist, kultursamordnare i Karlshamns kommun, Povel Andersson, verksamhetsproducent på Teatersmedjan och Maria Sköldqvist, kulturchef i Karlshamns kommun planerar inför den digitala kulturnatten. Foto: Leila Rudelius
Pernilla Ekvall Liljeqvist, kultursamordnare i Karlshamns kommun, Povel Andersson, verksamhetsproducent på Teatersmedjan och Maria Sköldqvist, kulturchef i Karlshamns kommun planerar inför den digitala kulturnatten. Foto: Leila Rudelius

Pressmeddelande -

Stort intresse för årets digitala Kulturnatt

Det är drygt 35 huvudaktörer som medverkar i årets Kulturnatt som på grund av coronapandemin blir digital. Utöver huvudaktörerna så medverkar en mängd olika konstutövare av olika slag i de olika föreningarnas och organisationernas program. I samarbete med Region Blekinge sker också en två timmar lång direktsänd kulturnattsföreställning med stipendieutdelningar och olika framträdanden.

Årets Kulturnatt i Karlshamn går av stapeln lördagen den 3 oktober. På Karlshamns kommuns webbsida kommer alla medverkandes inslag att finnas tillgängliga på Kulturnatten från klockan 16.00. För de som inte har möjlighet att delta under lördagens digitala sändning finns inslagen kvar att ta del på kommunens hemsida fram till den 11 oktober.

– Vi började planera för årets Kulturnatt tidigt i mars men strax efter midsommar insåg vi att det inte kunde genomföras en traditionell Kulturnatt i år. Men istället för att ställa in ställde vi om och bestämde oss för att genomföra en digital version, säger Pernilla Ekvall Liljeqvist, kultursamordnare Karlshamns kommun.

Årets digitala Kulturnatt är ett pilotprojekt för hur en digital Kulturnatt kan göras och se ut.

– Med kort planeringstid, förhållandevis låg budget och liten eller ingen erfarenhet av att sätta ihop ett digitalt program ville vi ändå ge kulturföreningar och andra aktörer en möjlighet att visa upp sin verksamhet för allmänheten på ett nytt sätt, säger Pernilla.

Förutom att föreningar och andra aktörer nu får visa upp sin verksamhet genom foton, filmer eller livesändningar från en gemensam digital plats så sker även en två timmar lång livesänd kulturnattsföreställning som Bibliotek & Kultur håller i tillsammans med Musik i Blekinge (som verkar under Region Blekinge). Programledare för liveföreställningen är Povel Andersson, verksamhetsproducent på Teatersmedjan och hans sidekick är Maria Sköldqvist, kulturchef i Karlshamns kommun.

– Under kvällen kommer tittarna bland annat att få se vilka som får årets “Kulturstipendium för unga” och “Unga Ledare stipendiet”. Stipendiaterna är på plats och intervjuas liksom ett flertal andra inbjudna personer som kommer att bjuda på musik och annat kul, säger Povel Andersson, som själv fick unga ledare stipendiet 2014.

Om en dryg vecka är det alltså dags att sjösätta den digitala Kulturnatten på karlshamn.se, där man redan nu kan hitta programmet för kvällen.

– Ur en tillgänglighetssynpunkt så ger vi med den digitala Kulturnatten många fler människor möjlighet att följa Kulturnattens aktiviteter, och man kan göra det från den egna skärmen var man än befinner sig. Dessutom kan man se inslagen under en veckas tid, säger Pernilla.

Nästa år äger den 30:e Kulturnatten i ordningen rum.

– Hade vi inte ställt om och ordnat denna digitala Kulturnatt i år hade vi fått vänta till 2022 för att fira jubileet, och vi kan bara hoppas att vi kan vara fysiskt närvarande nästa år för att fira tillsammans, säger Pernilla som varit med från start.

Ämnen

Regioner


____________________________________________________________________________

Karlshamn 50 000 – en gemensam vision för kommun och näringsliv

Karlshamns kommun har tillsammans med representanter från näringslivet enats om att gemensamt skapa förutsättningar för att kommunen ska växa till 50 000 invånare.

Utifrån den gemensamma visionen arbetar Karlshamns kommun och det lokala näringslivet sida vid sida för att tillsammans möjliggöra byggnation av fler bostäder, kompetensförsörjning och attraktion av fler invånare och företagsetableringar inom ramen för ett hållbart Karlshamn.

Kontakter

Annette Sandberg

Annette Sandberg

Presskontakt Kommunikationschef Övergripande ansvar för intern- och extern kommunikation. 0454-815 93