Gå direkt till innehåll
​Resultat av mark- och luftanalyser på Möllebackens förskola klara

Pressmeddelande -

​Resultat av mark- och luftanalyser på Möllebackens förskola klara

De mätningar som gjorts av inomhusluften på Möllebackens förskola i Karlshamn visar inte på någon hälsorisk för varken barn eller vuxna. Inte heller marken, som sanerats av försiktighetsskäl, visar på några farliga föroreningsnivåer. Det har Arbets- och miljömedicin Syd i Lund kommit fram till.

För två veckor sedan inleddes saneringen av marken på Möllebackens förskola i Karlshamn. Anledningen till saneringen beror på att det i september, i samband med att en ny detaljplan för bostadsområdet Möllebacken skulle tas fram, visade sig att det bland annat fanns halter av bly, barium, kvicksilver och PAH på vissa delar av förskolans mark. Som en försiktighetsåtgärd flyttades därför barn och personal till andra temporära förskolor. När förskolan var tom gjordes mätningar på inomhusmiljön bland annat med anledning av att kvicksilver kan anta en gasform som kan tränga in i byggnaderna. Markprover och mätningar av inomhusluften skickades till Arbets- och miljömedicin Syd i Lund som nu har konstaterat att varken utomhus- eller innemiljö på förskolan innebär någon hälsorisk för barn eller vuxna som dagligen vistas där.

– Föroreningarna i marken som hittades medför ingen risk för barn eller vuxna, men av försiktighetsskäl och för att minska den totala exponeringen av föroreningar som vi dagligen utsätts för är det av stor vikt att minska den totala mängden föroreningar i vår livsmiljö. Därför sanerar vi marken på förskolan från alla föroreningar – även om de inte anses hälsofarliga, säger Jesper Bergman, miljöstrateg på Karlshamns kommun.

När det gäller inomhusluften så är analysresultatet också tydligt.

– Föroreningar i inomhusluften ligger med god marginal under de riktvärden som finns gällande risker för hälsan, säger Jesper Bergman.

Alla förskolebarn och personal, som av försiktighetsskäl tillfälligt placerats ut på andra förskolor under tiden då sanering och utredning pågått, kan nu återvända till Möllebackens förskola den 11 januari 2021.

– Vi passar under tiden på att fräscha upp förskolans lokaler bland annat med ommålning när de ändå står tomma, så när förskoleverksamheten återgår till det normala så återvänder barn och personal till en dokumenterad hälsosam miljö och en ännu fräschare förskola, säger Torsten Berg, verksamhetschef för förskolorna i Karlshamns kommun.

För mer information kontakta:
Torsten Berg, verksamhetschef förskola, på telefon 0454-813 44 eller
Jesper Bergman, miljöstrateg, 0454-814 19.

Ämnen

Regioner


____________________________________________________________________________

Karlshamn 50 000 – en gemensam vision för kommun och näringsliv

Karlshamns kommun har tillsammans med representanter från näringslivet enats om att gemensamt skapa förutsättningar för att kommunen ska växa till 50 000 invånare.

Utifrån den gemensamma visionen arbetar Karlshamns kommun och det lokala näringslivet sida vid sida för att tillsammans möjliggöra byggnation av fler bostäder, kompetensförsörjning och attraktion av fler invånare och företagsetableringar inom ramen för ett hållbart Karlshamn.

Kontakter

Annette Sandberg

Annette Sandberg

Presskontakt Kommunikationschef Övergripande ansvar för intern- och extern kommunikation. 0454-815 93