Gå direkt till innehåll
Punkthuset och Torgpaviljongen är finalister till stadsbyggnadspriset

Pressmeddelande -

Punkthuset och Torgpaviljongen är finalister till stadsbyggnadspriset

I år är det två centrala byggnader som gör upp om det hedervärda stadsbyggnadspriset. Det är punkthuset vid stationen och torgpaviljongen på Stortorget som av totalt åtta nominerade objekt går till final.

Juryn som består av 1:e antikvarie på Blekinge museum, Jimmy Juhlin, arkitekt Elisabeth Rydberg, stadsarkitekt Emina Kovacic och bygglovarkitekt Matilda Natt och Dag.

– Stadsbyggnadspriset 2021 har två starka kandidater i finalen som båda bidrar till stadens gemensamma rum. Ett punkthus med omsorgsfullt utformad fasad, som på en liten yta, lyckats inrymma 28 funktionella hyresrätter med spännande planlösningar. En ny, efterlängtad, torgpaviljong som har fått ett eget, modernt uttryck, och som bidrar med en urban känsla med sin uteservering och utåtriktade gestaltning, säger Matilda Natt och Dag, jurymedlem och arkitekt i Karlshamns kommun.

Stadsbyggnadspriset, som delats ut sedan 2015, kan delas ut till ett projekt som tillhör något eller några av följande fyra kategorier: god arkitektur, god byggnadsvård, god livsmiljö och god tillgänglighet. Vinnaren av Stadsbyggnadspriset 2021 presenteras vid prisutdelningen under näringslivsgalan Gilla Karlshamn-galan den 4 april, då vinnaren får ett diplom och en plakett att fästa på det vinnande objektet.

Konkurrensen har även i år varit hård, flera objekt av hög kvalitet har nominerats. Av totalt åtta nomineringar har årets jury slutligen tagit fram ett förslag på två finalister till årets stadsbyggnadspris:

Punkthuset vid stationen
Fastighet: Karlshamn 4:20
Byggherre: Benny Nilssons Byggnads AB
Byggföretag: Blekinge Bygg AB
Arkitekt: Leif Hörberg, Wigot Konsult AB
Kategorier: God tillgänglighet och God arkitektur

Torgpaviljongen på Stortorget
Fastighet: Karlshamn 2:1
Byggherre: Karlshamns kommun
Byggföretag: PEAB
Arkitekt: Bjartmar och Hylta Arkitekter
Kategorier: God arkitektur, God byggnadsvård, God livsmiljö och God tillgänglighet.

– Karlshamns stadsbyggnadspris, som delats ut sedan 2015, är ett mycket välgörande kommuninitiativ som bidrar till att lyfta fram och premiera goda exempel på genomtänkt byggnadsvård och nyproduktion. Bedömningen är att stadsbyggnadspriset ökat arkitekturintresset hos en bredare allmänhet, vilket i sin tur bidrar till positiva sidoeffekter ,säger Jimmy Juhlin, jurymedlem och 1:e antikvarie på Blekinge museum.

    För mer information kontakta:
    Emina Kovacic, stadsarkitekt Karlshamns kommun, 0454- 816 81.
    Matilda Natt och Dag, bygglovarkitekt, Karlshamns kommun, 0454-810 51

    Ämnen

    Regioner


    ____________________________________________________________________________

    Karlshamn 50 000 – en gemensam vision för kommun och näringsliv

    Karlshamns kommun har tillsammans med representanter från näringslivet enats om att gemensamt skapa förutsättningar för att kommunen ska växa till 50 000 invånare.

    Utifrån den gemensamma visionen arbetar Karlshamns kommun och det lokala näringslivet sida vid sida för att tillsammans möjliggöra byggnation av fler bostäder, kompetensförsörjning och attraktion av fler invånare och företagsetableringar inom ramen för ett hållbart Karlshamn.

    Kontakter

    Annette Sandberg

    Annette Sandberg

    Presskontakt Kommunikationschef Övergripande ansvar för intern- och extern kommunikation. 0454-815 93

    Relaterat innehåll