Pressmeddelande -
Problem med trygghetslarm
I onsdags förra veckan uppstod problem med trygghetslarmen. Trots att den länsgemensamma leverantören meddelat att problemet var åtgärdat redan under torsdagen kvarstår problemet med fördröjda svarstider. Karlshamns kommun ser allvarligt på saken och försöker nu minimera de eventuella problem som kan uppstå för användarna.
Det är för närvarande svårare för personer med trygghetslarm i ordinärt boende att nå fram till larmcentralen. I normala fall ska det ta cirka 30 sekunder för ett trygghetslarm att nå hemtjänstpersonalen som då kan agera genom att ringa eller åka ut till den brukare som larmat för att få hjälp med icke livshotande situationer. Sedan i onsdags förra veckan, då leverantören Tunstall bytte kundportal, har det varit problem för larmen att nå larmcentralen och hemtjänsten. Svarstiden har förlängts med uppåt sju minuter, men det finns fall där det tagit upp till tolv timmar innan larmet nått fram.
– Det är oacceptabelt långa svarstider oavsett om det handlar om minuter eller timmar! Lyckligtvis har de förlängda svarstiderna inte resulterat i någon riktigt allvarlig konsekvens än, men vi ser ytterst allvarligt på problemet och är bekymrade, säger Magnus Wickenberg, utvecklingschef för Omsorgen i Karlshamns kommun.
Totalt är det 840 personer i Karlshamns kommun som i dagsläget har trygghetslarm, och kommunen försöker nu att lösa situationen på bästa möjliga sätt fram till dess att leverantören åtgärdat problemet. I Karlshamn görs nu en riskanalys, hemtjänstpersonalen försöker göra extra tillsyn i den mån de kan hos de drabbade, och verksamheten ser över om ett tillfälligt larmnummer kan inrättas. De som skulle drabbas av allvarliga och livshotande skador ska som vanligt ringa SOS Alarm på 112.
– Jag har äntligen lyckats komma i kontakt med leverantören som idag lovat oss högsta prioritet med att felsöka och åtgärda de fel vi upplever idag. Leverantören tillsätter också extra personal till deras larmcentral som ska arbeta ner svarstiderna till normala nivåer så fort som möjligt, säger Magnus Wickenberg.
– Det är viktigt att poängtera att leverantören rekommenderar att brukarna i största möjliga mån undviker att utföra provlarm till larmcentralen för att kontrollera att trygghetslarmet fungerar. Detta för att de ska kunna prioritera riktiga larm från våra brukare.
Fakta trygghetslarm
Trygghetslarmet är digitalt och består av en larmknapp som bärs runt halsen eller handleden. När personen trycker på larmknappen, går en signal till leverantören Tunstalls larmcentral, där personen kan prata med personal direkt genom trygghetslarmet. Om larmcentralen inte får kontakt med personen som larmat ringer de upp på telefonen. Om personen inte svarar kontaktas hemtjänsten eller nattpatrullen i personens område som då åker ut och besöker personen i sitt boende.
För mer information kontakta: Magnus Wickenberg, utvecklingschef Omsorgsförvaltningen, 0454-814 68
Ämnen
Regioner
____________________________________________________________________________
Karlshamn 50 000 – en gemensam vision för kommun och näringsliv
Karlshamns kommun har tillsammans med representanter från näringslivet enats om att gemensamt skapa förutsättningar för att kommunen ska växa till 50 000 invånare.
Utifrån den gemensamma visionen arbetar Karlshamns kommun och det lokala näringslivet sida vid sida för att tillsammans möjliggöra byggnation av fler bostäder, kompetensförsörjning och attraktion av fler invånare och företagsetableringar inom ramen för ett hållbart Karlshamn.