Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Pressinbjudan: Träffa tyska elever på besök

Just nu är 20 elever och lärare från Tyskland på besök hos Vuxenutbildningen i Karlshamn som en del i samarbeten inom ramen för Erasmus+. De är här för att inspireras av hur en industriutbildning går till i Sverige. Och media är välkomna att delta!

Eleverna studerar till mekatroniktekniker och besöker oss i Blekinge för att se hur en industriutbildning går till i Sverige och jämföra med den som de själva går i Tyskland. De ska dessutom ha praktik i fyra dagar (APL) här i Sverige, och kommer också att ha en kortare utbildning i svenska och teknisk engelska.

Eleverna och lärarna kommer från Staatliches Berufliches Schulzentrum (SBS) Herzogenaurach-Höchstadt a. d. Aisch. Besöket den 11-21 april sker i samarbete med vuxenutbildningarna i Olofström och Tingsryd inom ramen för samarbetet Gränslöst där vi tillsammans erbjuder olika yrkesutbildningar i regionen.

I Tingsryd gör eleverna studiebesök på olika företag och provar på att arbeta praktiskt i vuxenutbildningens utbildningsverkstad. Besöket avslutas med att de visar upp resultatet av sin APL-praktik under Creative Coast Festival i Karlshamn. Detta blir det första internationella elevutbytet som genomförs på Vuxenutbildningen i Karlshamn.

Om Erasmus+

Erasmus+ är ett utbytesprogram finansierat av EU som gör det lättare för personal och elever inom utbildningssektorn att genomföra olika former av internationella utbyten. Den aktiva programperioden sträcker sig från 2021 till 2027 och har en total budget på 26,2 miljarder euro. En viktig del i arbetet är att det även ska ingå planerade kulturutbyten, vilket under detta besök kommer ske i form av ett besök till världsarvet Karlskrona, huvudsakligen Marinmuseum, utöver olika föreläsningar om Blekinge och Sverige som vi anordnar i egen regi.

Media är välkomna

Media har möjlighet att träffa de tyska eleverna och lärarna vid dessa tillfällen:

Dag: måndag 17 april
Tid: 13.00-14.30
Plats: Lärcentrum
Anmälan: Anmäl ditt deltagande till Jim Nilsson: jim.nilsson@utb.karlshamn.se

och

Dag: torsdag 20 april
Tid: 09.45-11.45
Plats: Lärcentrum
Anmälan: Anmäl ditt deltagande till Jim Nilsson: jim.nilsson@utb.karlshamn.se

Ämnen

Regioner


____________________________________________________________________________

Karlshamn 50 000 – en gemensam vision för kommun och näringsliv

Karlshamns kommun har tillsammans med representanter från näringslivet enats om att gemensamt skapa förutsättningar för att kommunen ska växa till 50 000 invånare.

Utifrån den gemensamma visionen arbetar Karlshamns kommun och det lokala näringslivet sida vid sida för att tillsammans möjliggöra byggnation av fler bostäder, kompetensförsörjning och attraktion av fler invånare och företagsetableringar inom ramen för ett hållbart Karlshamn.

Kontakter

Jim Nilsson

Erasmus+koordinator 0454-57 45 58

Maria Olsson Aasen

Rektor Vuxenutbildningen i Karlshamn 0454-815 59