Gå direkt till innehåll
Pressinbjudan: Nya medborgare välkomnas under Östersjöfestivalen

Pressmeddelande -

Pressinbjudan: Nya medborgare välkomnas under Östersjöfestivalen

Varje år välkomnar Karlshamns kommun nyblivna svenska medborgare som bor i kommunen. Föregående år har en ceremoni hållits i Rådhussalen i samband med kommunfullmäktiges decembermöte, men i år bjuds för första gången de nya medborgarna in till en ceremoni vid Stortorget under Östersjöfestivalen.

Imorgon torsdag ska kommunens nya medborgare välkomnas in i det svenska samhället genom en ceremoni på Stortorget i Karlshamn där det bjuds på tal, musik och fika.

– Vi ville göra något extra festligt i år och visa upp festivalen för våra nya medborgare. Dessutom blir ceremonin mer publik på detta sätt, säger Christina Svensson, avdelningschef på kommunstyrelseförvaltningen.

Ceremonin är tänkt att förmedla budskapet att:

  • det svenska medborgarskapet är det viktigaste rättsliga förhållandet mellan medborgaren och staten
  • medborgarskapet innebär friheter, rättigheter och skyldigheter
  • medborgarskapet är en grund för folkstyrelsen och står för samhörighet med Sverige.

Inbjudan till ceremonin har skickats ut per post till den som blivit svensk medborgare under föregående år. I år har inbjudan att delta i välkomstceremonin gått ut till 171 nya svenska medborgare i Karlshamns kommun. De nya medborgarna kommer från över 20 olika länder och den äldsta är 81 år och den yngsta tre år.

– Vi räknar med att det kommer uppåt 300 personer, eftersom de inbjudna även får ta med sig anhöriga, säger Christina Svensson, avdelningschef på kommunstyrelseförvaltningen.

– Jag säger grattis till alla nya medborgare men framför allt grattis till att de har hittat den plats som har Sveriges sydligaste skärgård, Sveriges bästa föreningsliv och som är motorn i Blekinges näringsliv, säger Björn Tenland Nurhadi (SD), Borgmästare i Karlshamn.

Program för ceremonin på Stortorget i Karlshamn torsdag den 20 juli:

12.00 Kommunens nya svenska medborgare samlas på Stortorget.

12.15 Borgmästare Björn Tenland Nurhadi (SD) håller välkomsttal.

En gåva delas ut till de nya svenska medborgarna. Därefter bjuds på fika och musik framför scenen.

Medierna hälsas välkomna!

Ämnen

Kategorier

Regioner


____________________________________________________________________________

Karlshamn 50 000 – en gemensam vision för kommun och näringsliv

Karlshamns kommun har tillsammans med representanter från näringslivet enats om att gemensamt skapa förutsättningar för att kommunen ska växa till 50 000 invånare.

Utifrån den gemensamma visionen arbetar Karlshamns kommun och det lokala näringslivet sida vid sida för att tillsammans möjliggöra byggnation av fler bostäder, kompetensförsörjning och attraktion av fler invånare och företagsetableringar inom ramen för ett hållbart Karlshamn.

Kontakter

Annette Sandberg

Annette Sandberg

Presskontakt Kommunikationschef Övergripande ansvar för intern- och extern kommunikation. 0454-815 93