Gå direkt till innehåll
Arbetsledaren Elliot Persson och feriearbetaren Josef Abbas lastar en pråm med insamlat strandskräp på Tärnö. Foto: Katrine Svensson
Arbetsledaren Elliot Persson och feriearbetaren Josef Abbas lastar en pråm med insamlat strandskräp på Tärnö. Foto: Katrine Svensson

Pressmeddelande -

Många lokala kusträddare bidrar till en ren kust

I sommar gör Karlshamns kommun en större satsning på att städa stränder längs med kusten och i skärgården. Arbetet görs både med hjälp av ideella insatser och med feriearbetare. Förhoppningen är att kunna samla in mycket av det skräp som flutit iland i från havet.

Under sommaren hjälper totalt tjugotvå feriearbetare till med strandstädning, uppdelade i tre olika perioder. Det är ungdomar som egentligen skulle haft feriearbete inom omsorgen.

– I och med COVID-19 var det inte möjligt för dem att arbeta inom äldreomsorgen. Därför såg vi över om det fanns andra möjligheter till feriearbete. Tack vare bidrag, så kallat LONA-stöd från länsstyrelsen, kunde vi anställa en arbetsledare som håller i en grupp feriearbetare som jobbar med strandstädning, säger kommunens miljöingenjör Katrine Svensson.

De senaste dagarna har feriearbetarna plockat ilandflutet skräp på utsidan av Tärnö.

– På de tre dagarna fyllde de en hel pråm med insamlat skräp. Ändå städades några sträckor förra året och det finns områden kvar som vi inte hunnit gå igenom, säger Katrine.

Strandstädningen är både bra för miljön och för friluftslivet.

– På Tärnös utsida finns det också många bra lokaler för fåglar att häcka på och förhoppningsvis kan de göra det nästa år i skyddade lägen utan att vara omgivna av plast.

Tärnö, Harö och Mjöö ligger mot öppet hav och därför samlas mest skräp på dessa öar. Situationen är betydligt bättre på öar i mer skyddade lägen.

– Plast och frigolit står för cirka 85 procent av det som samlas in. Ute på Tärnö dominerar flaskor, både av glas och av plast. Det insamlade strandskräpet sorteras sedan, både för att se vad det är för skräp, men också för att kunna återvinna så mycket som möjligt av materialet. Det är för tidigt att säga hur mycket som kommer att samlas in under sommaren, men det kommer att handla om flera ton. Den första gruppen städade bland annat på Tjärö och längs med Mieån från E22:an till mynningen. På bägge dessa sträckor hittade de mer än tusen föremål.

I maj genomfördes några kusträddaraktiviteter på ideell basis. Mörrums scoutkår städade längs med kusten i Elleholm och delar av Nabben. Blekinge arkipelags ”arkipelagambassadörer” var också med på en aktivitet då bland annat en del av Harö och Bockö städades. Genom de två samarbetena samlades 640 kilo skräp in.

– Det känns positivt att kommunen kan samverka med föreningar och andra aktörer. Vi har fått positiv respons från Tjärö och Eriksberg för att kunna städa och hantera skräpet. På Tärnö hjälper Tärnöbolagen oss att ta in allt skräp som vi samlar in till Matvik, för att de tycker att de är en bra satsning för miljön. Jag hoppas att både feriearbetare och föreningarnas grupper kan fungera som ambassadörer mot nedskräpning. Det bästa är ju om alla bidrar till en bättre miljö och finare skärgård att vistas i genom att inte kasta skräp i naturen, säger Katrine Svensson.


Kontaktpersoner:
Katrine Svensson, miljöingenjör Karlshamns kommun, 0454-56 37 99
Elliot Persson, arbetsledare feriearbetare strandstädning, 076-626 93 24

Ämnen

Regioner


____________________________________________________________________________

Karlshamn 50 000 – en gemensam vision för kommun och näringsliv

Karlshamns kommun har tillsammans med representanter från näringslivet enats om att gemensamt skapa förutsättningar för att kommunen ska växa till 50 000 invånare.

Utifrån den gemensamma visionen arbetar Karlshamns kommun och det lokala näringslivet sida vid sida för att tillsammans möjliggöra byggnation av fler bostäder, kompetensförsörjning och attraktion av fler invånare och företagsetableringar inom ramen för ett hållbart Karlshamn.

Kontakter

Ulrica Kalmerlind

Ulrica Kalmerlind

Presskontakt Kommunikatör 0454-815 94