Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Kommunen söker röstmottagare till höstens val

Söndagen den 11 september 2022 är det val till riksdag, kommun och region. Nu söker vi fler personer som vill arbeta som röstmottagare och rösträknare i våra vallokaler under valdagen.

Det enklaste sättet att påverka utvecklingen och styrningen i kommunen är genom att rösta. Demokrati betyder folkstyre och i Sverige innebär det att vi genom allmänna val väljer representanter som fattar beslut i vårt ställe. Som röstmottagare är man en del i att se till att valet genomförs korrekt, säkert och transparent. Därför har röstmottagare  en mycket viktig roll för att säkerställa demokratin.

Det svenska valsystemet är robust därför att det är decentraliserat, manuellt och transparent. Röstmottagning och rösträkning sker lokalt över hela landet, alla röster tas emot och räknas manuellt i flera steg och allt är öppet för insyn.

På flera håll i landet ser vi redan nu tecken på att människor och grupperingar försöker påverka inför höstens val, till exempel genom att sprida felaktig information. En grundläggande hörnsten i demokratin är att vi får tycka olika och har rätt att säga det. Men vi behöver alla vara källkritiska till det vi ser och hör, och det är viktigt att vi inte sprider vidare falska påståenden om valsystemet eller om frågor relaterade till valet.

Arbetsuppgifter som röstmottagare

Nu behöver vi fler röstmottagare till valet för att kunna bemanna alla valdistrikt. Många röstmottagare återkommer vid flera val, så i varje vallokal kommer det att finnas erfarna valarbetare. Vi söker personer som tycker om att träffa människor, vill värna om demokratin och förstår vikten av att valet går rätt till. Som person behöver man vara hjälpsam, noggrann och vänlig.

I uppdraget som röstmottagare ingår bland annat att:

  • se till att det är god ordning i vallokalen
  • ta emot röster och lägga dem i urnan
  • markera i röstlängden vilka som röstat
  • hjälpa de väljare som ber om det med information m hur de gör för att rösta
  • räkna röster efter att röstmottagningen har avslutats.

För att få arbeta som röstmottagare måste man gå en obligatorisk utbildning som hålls kring månadsskiftet mellan augusti och september. Man måste också vara lämplig för uppgiften, vilket bland annat innebär att man inte får kandidera på någon lista till de val som förrättas.

Under valdagen behöver vi också rösträknare. Rösträknarna kommer när röstningen är avslutad för att hjälpa till att räkna rösterna och redovisa valresultatet.

Ersättning för arbete som röstmottagare och rösträknare

Den som arbetar som röstmottagare eller rösträknare får en ersättning. Vi kommer också att ha en lista med reserver till röstmottagare. Som reserv utbildas man som alla andra och har beredskap under hela valdagen för att kunna hoppa in i något distrikt. Även den som inte blir inkallad att tjänstgöra under valdagen får en mindre ersättning för besväret.

Intresseanmälan skickas via e-post

Den som är intresserad av att vara röstmottagare eller rösträknare i höstens val ska höra av sig snarast via e-post till val@karlshamn.se

I intresseanmälan behöver vi få:

  • en beskrivning av varför man är intresserad av att jobba under valet
  • en kort beskrivning av personen i fråga och dennes erfarenheter
  • kontaktuppgifter
  • eventuella referenser.

Ämnen

Regioner


____________________________________________________________________________

Karlshamn 50 000 – en gemensam vision för kommun och näringsliv

Karlshamns kommun har tillsammans med representanter från näringslivet enats om att gemensamt skapa förutsättningar för att kommunen ska växa till 50 000 invånare.

Utifrån den gemensamma visionen arbetar Karlshamns kommun och det lokala näringslivet sida vid sida för att tillsammans möjliggöra byggnation av fler bostäder, kompetensförsörjning och attraktion av fler invånare och företagsetableringar inom ramen för ett hållbart Karlshamn.

Kontakter

Ulrica Kalmerlind

Ulrica Kalmerlind

Presskontakt Kommunikatör Sociala medier, intranät 0454-815 94