Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Ja till utbyggd regional fjärrvärmeledning - Ja till ombyggnad av särskilda boenden



Kommunfullmäktige i Karlshamns kommun sa vid sitt senaste sammanträde, måndagen den 3 mars, ja till att Karlshamn Energi AB tecknar avtal med Olofströms Kraft AB om värmeleveranser till bland annat Volvo i Olofström. Bolaget ser en möjlighet att genom utbyggnad av ledningsnätet leverera fjärrvärme med Södra Cell:s överskottsvärme som värmekälla. Kommunfullmäktige sa vid sitt sammanträde också ja till att utöka beståndet av seniorbostäder genom ombyggnad av befintliga särskilda boenden.
Karlshamn Energi AB har som grund för sitt ställningstagande gjort en förstudie för att analysera projektets nytta, risker och ekonomiska förutsättningar. Stadsvapnet har tidigare beslutat att godkänna att Karlshamn Energi AB tecknar avtal med Olofströms Kraft om regional fjärrvärmeledning.
Seniorbostäder Vidare beslutade kommunfullmäktige att ge omsorgsnämnden i uppdrag att upprätta överenskommelse med Karlshamnsbostäder AB om hur bostäder på Gustavsborg i Karlshamn ska kunna göras om till seniorbostäder. Den politiska koalitionen i Karlshamns kommun, bestående av socialdemokraterna, folkpartiet och kristdemokraterna, har föreslagit en fortsatt utveckling av bostäder för äldre. Detta som ett vidare steg i det beslut som kommunfullmäktige tog i april 2006 om att skapa fler boendealternativ för äldre i ny- och ombyggnad av både seniorbostäder och särskilda boenden.
Samråd har förts med representanter för omsorgsnämnden och det kommunala bostadsbolaget Karlshamnsbostäder och en strategi för samverkan har tagits fram.
Inom Gustavsborgsområdet i Karlshamn kommer det vid första halvåret i år att finnas 95 särskilda boenden efter att 50 nya särskilda boende har byggts och 31 befintliga boenden har byggts om till 45 nya.
I anslutning till Gustavsborgsområdet finns Matrosgatan 18 i Karlshamn med totalt 32 lägenheter på fyra våningsplan med åtta lägenheter, två rum och kök, på vardera planet. I anslutning till det särskilda boendet Eklunden finns Trensumsvägen 2B i Hällaryd med totalt åtta lägenheter, två rum och kök. Dessa lägenheter fungerar som vanliga seniorbostäder med möjlighet för de boende att få hemtjänst bedömd. Så gäller även för dem som bor där idag. Samtidigt visar det sig att kösituationen inom det särskilda boendet har minskat sedan maj 2008.
I samråden har det därför kunnat konstaterats att dessa bostäder, som ägs av Karlshamnsbostäder AB, med mycket små åtgärder kan ändras om till bostäder för äldre, så kallade seniorbostäder, enligt den boendetrappa som finns i kommunfullmäktiges beslut från april 2006. Närheten till gemensamhetslokaler, social gemenskap och möjligheter till trygghetslarm, att äta tillsammans liksom den omedelbara närheten till Gustavsborg och Eklunden, anses ge en god trygghet och gör bostäderna ytterst lämpliga som seniorbostäder.
För ytterligare information om besluten, kontakta kommunstyrelsens ordförande Sven-Åke Svensson, tel 0454-811 01, Karlshamns kommun, (tel vx 0454-810 00).

Ämnen

Regioner

Kontakter

Annette Sandberg

Annette Sandberg

Presskontakt Kommunikationschef Övergripande ansvar för intern- och extern kommunikation. 0454-815 93