Gå direkt till innehåll
Hemtjänstinsatser garanteras inte vid tillfällig vistelse i Karlshamns kommun

Pressmeddelande -

Hemtjänstinsatser garanteras inte vid tillfällig vistelse i Karlshamns kommun

Under skärtorsdagen togs ett ordförandebeslut i omsorgsnämnden gällande att Karlshamns kommun inte ska ge hemtjänstinsatser för personer som är skrivna på annan ort. Detta med anledning av att hemtjänsten är hårt belastad med anledning av covid-19 och att kommunen följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att inte resa bort under påskhelgen.

Med anledning av covid-19 kommer insatser för personer med tillfällig vistelse i Karlshamns kommun inte att utföras. Beslutet som togs under skärtorsdagen av Leif Håkansson, (S) ordförande i omsorgsnämnden, gäller tillsvidare.

När en enskild person under kortare tid avser att vistas i en annan kommun än bosättningskommunen, och till följd av hög ålder, funktionsnedsättning eller allvarlig sjukdom behöver stöd och hjälp för detta, är vistelsekommunen skyldig att, enligt socialtjänstlagen, verkställa bosättningskommunens beslut. Karlshamns kommun tar årligen emot besökare som får tillfällig hjälp av hemtjänsten. Vanligtvis är det något som Karlshamns kommun ser positivt på och, om än med viss resursansträngning, klarar av att verkställa.

I och med spridningen av covid-19 har Folkhälsomyndigheten den 19 mars gått ut med nya rekommendationer gällande icke nödvändiga resor, där de uppmanar alla att bidra till att minska spridningstakten.

Resursmässigt är situationen ansträngd, och förväntas i takt med ökad spridning av coronaviruset bli ännu mer pressad. Omsorgsförvaltningen gör därmed bedömningen att de resurser som finns behöver prioriteras så att de folkbokförda i Karlshamns kommun kan få de insatser de är berättigade. Omsorgsförvaltningen gör utifrån ovan aspekter bedömningen att Karlshamns kommun inte ska verkställa insatsbeslut för personer som är bokförda i annan kommun. När folkhälsomyndigheten ändrar sina rekommendationer kan beslutet omprövas.

Kontakt: Leif Håkansson, (S) ordförande i omsorgsnämnden, telefon 073-973 56 84.

Ämnen

Regioner


____________________________________________________________________________

Karlshamn 50 000 – en gemensam vision för kommun och näringsliv

Karlshamns kommun har tillsammans med representanter från näringslivet enats om att gemensamt skapa förutsättningar för att kommunen ska växa till 50 000 invånare.

Utifrån den gemensamma visionen arbetar Karlshamns kommun och det lokala näringslivet sida vid sida för att tillsammans möjliggöra byggnation av fler bostäder, kompetensförsörjning och attraktion av fler invånare och företagsetableringar inom ramen för ett hållbart Karlshamn.

Kontakter

Annette Sandberg

Annette Sandberg

Presskontakt Kommunikationschef Övergripande ansvar för intern- och extern kommunikation. 0454-815 93