Gå direkt till innehåll
Handlingsplan ska förbättra arbetsmiljön inom hemtjänsten

Pressmeddelande -

Handlingsplan ska förbättra arbetsmiljön inom hemtjänsten

Personal inom en enhet i Karlshamns kommuns hemtjänst upplever det stressigt på jobbet och tycker att arbetsbelastningen är för hög. Detta och andra saker visar den psykosociala arbetsmiljökartläggning som gjorts av företagshälsovården Avonova på beställning av arbetsgivaren. Nu ska en handlingsplan göras för att förbättra situationen.

Personalen inom hemtjänsten har under en längre tid brottats med upplevelsen av för tajta scheman som varken ger dem tillräcklig tid hos brukarna eller återhämtning.

– Detta och en högre sjukfrånvaro hos både befintlig personal och vikarier under coronapandemin har skapat oro och frustration hos många medarbetare. Därför bad vi kommunens företagshälsovård i somras att genom individuella intervjuer på en enhet ge oss en bild av hur arbetssituationen upplevs och vad de skulle vilja ändra på för att den ska kunna blir bättre, säger Maria Bengtsson, verksamhetschef inom hemtjänsten i Karlshamns kommun.

Trots att de cirka 30 medarbetarna, som intervjuades anonymt, generellt trivs med sitt jobb, sina arbetskamrater och sin chef så önskar de få en minskad arbetsbörda och stress för att kunna klara av sitt jobb på bästa sätt.

– Det är jättebra att vi nu fått en kartläggning som ska hjälpa oss i det redan påbörjade förbättringsarbetet för hemtjänstpersonalen, säger Maria Bengtsson.

En åtgärd som bland annat redan införts i den aktuella enhetsgruppen är att förmiddagens körschema har ändrats så att personalen fått en lucka på en halvtimme.

– Syftet med detta är att skapa förutsättningar till en paus. Detta ska också införas i kommunens resterande sju hemtjänstenheter de närmaste veckorna, säger verksamhetschef Maria Bengtsson.

Under nästa vecka kommer skyddsombud och chef med stöd av HR-enheten att arbeta med resultatet av undersökningen enligt systematiskt arbetsmiljöarbete i syfte att få fram en handlingsplan med åtgärder.

– Vi tar medarbetarnas upplevelser på allvar och försöker komma till rätta med situationen. Det handlar inte om att springa snabbare utan om att rätt kompetens ska göra rätt sak, säger verksamhetschef Maria Bengtsson.

För mer information kontakta: Maria Bengtsson, verksamhetschef inom hemtjänsten i Karlshamns kommun, på 0454-810 94.

Ämnen

Regioner


____________________________________________________________________________

Karlshamn 50 000 – en gemensam vision för kommun och näringsliv

Karlshamns kommun har tillsammans med representanter från näringslivet enats om att gemensamt skapa förutsättningar för att kommunen ska växa till 50 000 invånare.

Utifrån den gemensamma visionen arbetar Karlshamns kommun och det lokala näringslivet sida vid sida för att tillsammans möjliggöra byggnation av fler bostäder, kompetensförsörjning och attraktion av fler invånare och företagsetableringar inom ramen för ett hållbart Karlshamn.

Kontakter

Annette Sandberg

Annette Sandberg

Presskontakt Kommunikationschef Övergripande ansvar för intern- och extern kommunikation. 0454-815 93