Gå direkt till innehåll
Föroreningar på Möllebackens förskola

Pressmeddelande -

Föroreningar på Möllebackens förskola

Det har framkommit att det finns föroreningar på Möllebackens förskola i Karlshamn. Detta upptäcktes i samband med att detaljplanen för Möllebacken ska göras om och att det därför togs rutinmässiga prover i planområdet. För att ta det säkra före det osäkra spärrades därför de gräs- och grusbelagda ytorna runt förskolan under dagen av och en sanering ska inledas så fort som möjligt. Som en extra försiktighetsåtgärd tittar utbildningsförvaltningen nu på alternativa lokaler där tillfällig förskoleverksamhet kan bedrivas.

I samband med att detaljplanearbetet av Möllebacken inleddes gjordes i slutet av förra året en miljö- och geoteknisk undersökning i området. Det prov som då togs på förskolan visade inga förhöjda föroreningsnivåer i marken. Nu har ytterligare prover tagits. Dessa prover visar att det på vissa platser på förskolans mark finns förhöjda nivåer av olika ämnen som bland annat PAH, bly, barium och kvicksilver.

En inomhusmätning av förskolans luft ska göras. Utbildningsförvaltningen arbetar nu med att hitta alternativa lokaler där barn och personal kan vistas fram tills miljön är säkrad.

– I nuläget vet vi inte mer och det är viktigt att inte spekulera. Vi inväntar konsultens slutrapport liksom Arbets- och miljömedicins expertbedömning om eventuella hälsorisker, säger Torsten Berg, chef för förskoleverksamheten i Karlshamns kommun.

Barnen har under dagen inte fått leka ute på förskolans område utan uteaktiviteter har hållits på andra platser i närområdet.

– Förskolan kommer även fortsättningsvis att hålla barnen borta från förskolans gräsytor och vidta försiktighetsåtgärder fram till dess att alternativa lokaler har hittats, säger Torsten Berg.

Information till berörda vårdnadshavare har gått ut under dagen.

Kommunen har ett tätt samarbete med tillsynsmyndigheten Miljöförbundet Blekinge Väst i ärendet.

För mer information kontakta: Daniel Wäppling, kommundirektör, 0454-817 08

eller Torsten Berg, verksamhetschef förskola, 0454-813 44.

Ämnen

Regioner


____________________________________________________________________________

Karlshamn 50 000 – en gemensam vision för kommun och näringsliv

Karlshamns kommun har tillsammans med representanter från näringslivet enats om att gemensamt skapa förutsättningar för att kommunen ska växa till 50 000 invånare.

Utifrån den gemensamma visionen arbetar Karlshamns kommun och det lokala näringslivet sida vid sida för att tillsammans möjliggöra byggnation av fler bostäder, kompetensförsörjning och attraktion av fler invånare och företagsetableringar inom ramen för ett hållbart Karlshamn.

Kontakter

Annette Sandberg

Annette Sandberg

Presskontakt Kommunikationschef Övergripande ansvar för intern- och extern kommunikation. 0454-815 93