Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Beslut från kommunstyrelsens arbetsutskott, Karlshamns kommun, tisdagen den 8 september 2009, Mörrumssalen, Rådhuset

Ärende: Vindkraftsanläggningen Blekinge Offshore - samråd

Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att instämma i de synpunkter som har framförts av Karlshamns Hamn AB, Miljöförbundet Blekinge Väst och byggnadsnämnden. Vidare beslutar kommunstyrelsens arbetsutskott att uppmärksamma Blekinge Offshore AB om vikten av att beakta de synpunkter som kan framkomma vid kommande studier avseende påverkan av bottenlevande flora och fauna samt fisket.

Bakgrund: Blekinge Offshore AB planerar att bygga vindkraftsanläggning med cirka 500 vindkraftverk i havet öster om Hanö. En ansökan om tillstånd enligt miljöbalken kommer att lämnas till miljödomstolen under hösten. Samrådsunderlag har sänts till Karlshamns kommun för synpunkter. Ärendet har remitterats till Karlshamns Hamn AB, Miljöförbundet Blekinge Väst och byggnadsnämndens för yttrande. Miljöförbundet Blekinge Väst säger i sitt yttrande att förbundet vill avvakta med mer precisa kommentarer till projektet och miljökonsekvensbeskrivningen vid ett senare tillfälle då ärendet kommer att presenteras mer i detalj längre fram. Byggnadsnämnden anger att kommunen ställer sig positiv till viss vindkraftsetablering i havsområdet men att ett projekt av sådan omfattning borde prövas i en detaljplan där alla aktörer kommer till tals. Karlshamns Hamn AB säger i sitt yttrande att en eventuell etablering inte får störa, utgöra hinder i farlederna eller innebära ökade krav på lots, eskort eller bogsering in och ut från Karlshamn hamn. Karlshamns Hamn AB påtalar vikten av att Sjöfartsverket tidigt bör engageras i bedömningen av detta projekt. Karlshamns Hamn AB säger vidare; "Vindkraft kan utgöra en intressant framtida utvecklingsmöjlighet. Karlshamns hamn med anslutande verksamhetsområden kan i det sammanhanget utgöra en god förutsättning för storskalig vindproduktion."

Ärende: Förslag till detaljplan för fastigheterna Lastbilen 1 och 2 m fl - samråd

Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att i nuläget inte ha någon erinran mot planförslaget.

Bakgrund: Under tiden 3 september till 25 september pågår samråd om förslaget till detaljplan för rubricerat område. Planområdet omfattar cirka fem hektar mark och är beläget cirka en kilometer sydväst om Karlshamns centrum. Detaljplanen kommer att möjliggöra uppförandet av lokaler för småindustri, lager och handel, dock ej livsmedel. Del av planområdet omfattas av strandskydd som avses att upphävas. Båda fastigheterna är tagna i anspråk, AB Karlshamns Expressbyrå bedriver verksamhet på fastigheten Lastbilen 1 och Sven Jinert AB driver verksamhet på fastigheten Lastbilen 2.

För ytterligare information om besluten, kontakta kommunstyrelsens ordförande Sven-Åke Svensson, tel 0454-811 01, Karlshamns kommun, (tel vx 0454-810 00).

 

Ämnen

Regioner

Kontakter

Annette Sandberg

Annette Sandberg

Presskontakt Kommunikationschef Övergripande ansvar för intern- och extern kommunikation. 0454-815 93