Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Nu ska Hunnemaradeponin täckas över

Hunnemaradeponin användes för att förvara avfall fram till 1983. Nu ska den gamla deponin sluttäckas för att hindra att regnvatten tar sig genom avfallet och ut i Väggaviken.

Hunnemaradeponin användes som förvaring för avfall i Karlshamn mellan 1933 och 1983. En deponi är det som för inte så länge sedan kallades för soptipp.

Ett flertal undersökningar har utförts i området. Som ett led i Karlshamns kommuns hållbarhetsarbete ska Hunnemaradeponin nu sluttäckas. En sluttäckning innebär att vi låter det gamla avfallet ligga kvar, men täcker deponin med olika typer av massor. På så sätt tätar vi för att så lite regnvatten som möjligt ska tränga ned till avfallet och ta med sig föroreningar ut i Väggaviken.

– Avfallet i en gammal deponi finns kvar under lång tid, så det är viktigt att det orsakar så liten påverkan som möjligt på miljön, säger Jesper Bergman som är miljöstrateg på Karlshamns kommun.

Beräknas vara klart till årsskiftet

Det förberedande arbetet med avverkning av träd och buskar startar omgående. Vi kommer att lämna en trädridå mot Rosenkällan för att motverka erosion, minska dammbildning och dämpa buller. Arbetet sker dagtid och kan medföra viss olägenhet på grund av ökad tung trafik i området. Arbetet med sluttäckning beräknas vara klart till årsskiftet 2023/2024.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Joakim Svanhall

Projektledare 072-884 90 25

Jesper Bergman

Miljöstrateg 0454-814 19