Gå direkt till innehåll
Petra Maltesson, Johanna Mandelberg Petersson och Matilda Ericsson är några av de anställda på Östralycke som lär sig hantera olika digitala verktyg för att kunna hjälpa till med videosamtal mellan de äldre och deras anhöriga.
Petra Maltesson, Johanna Mandelberg Petersson och Matilda Ericsson är några av de anställda på Östralycke som lär sig hantera olika digitala verktyg för att kunna hjälpa till med videosamtal mellan de äldre och deras anhöriga.

Nyhet -

​Nu kan äldre i särskilda boenden och närstående träffas via videosamtal

Karlshamns kommun kan nu erbjuda videosamtal mellan äldre på särskilda boenden och anhöriga. Initiativet välkomnas av personalen som ser fram emot att det ska användas flitigt.

Det rådande besöksförbudet på kommunens äldreboenden försvårar för de som bor där och deras anhöriga att hålla kontakten. För att underlätta för de äldre att kunna ha en kontinuerlig kontakt med sina nära och kära kan nu Karlshamns kommun erbjuda videosamtal. Detta möjliggjordes när personalen på Kreativum Science Center permitterades, när upptäckarcentrat tillfälligt fick stänga på grund av coronapandemin. Ingegerd ”Ija” Åberg, pedagogiskt ansvarig på Kreativum, är den som via omsorgsförvaltningen projektleder arbetet med att möjliggöra videosamtal på kommunens äldreboenden.

– Vi har gått igenom vilken utrustning som finns på de olika särskilda boenden, och har även hunnit utbilda personalen, så nu är alla särskilda boenden i kommunen redo att erbjuda videosamtal mellan de äldre och deras anhöriga, säger Ija Åberg.

Verktygen för videosamtal och utbildningen för personalen är implementerad på samtliga sex särskilda boenden i kommunen; Gustavsborg, Östralycke, Eklunden, Ekegården, Mariagården och Båtsmansgården.

– Det finns ett stort behov av att kunna umgås i dessa coronatider och där är videosamtal en bra lösning som gör det möjligt att både se och höra varandra, säger Magnus Wickenberg, utvecklingschef för omsorgsförvaltningen.

Utöver inventeringen av teknisk utrustning och kunskapen hos personalen, ser man även över enheterna som finns för att kunna visa underhållning i form av film och annat i gemensamhetsutrymmen för att minska känslan av isolering.

Enkel och smidig lösning

Arbetet med att inventera den tekniska utrustningen på de olika boendena i kommunen har kombinerats med att man tittar över vilket stöd som behövdes för personalen på respektive avdelning. Man har kommit fram till att det behöver finnas några olika alternativ för att kunna genomföra ett videosamtal. Det ska vara enkla verktyg som är lätta för alla att använda.

– Trots att personalen på boendena har fått utbildning ska det även finnas lathundar, så att även de som kommer in som vikarier på ett enkelt och smidigt sätt ska kunna hjälpa anhöriga och de äldre att starta och genomföra ett videosamtal, säger Ija Åberg.

– Målsättningen är att det ska vara så enkelt som möjligt för alla inblandade parter, inte en massa krångel utan det ska bara fungera.

Bokning av videosamtal

För att göra ett videosamtal ska en bokning göras. Detta görs genom att personalen på boendet kontaktas och att ett tillfälle bokas. Då kommer de anhöriga att få instruktion hur de ska gå tillväga.

– Jag tycker det är en underbar möjlighet för brukarna att både kunna se och höra sina anhöriga genom videosamtal och jag är så glad att kunna vara till hjälp med detta, säger Johanna Mandelberg Petersson som är undersköterska på Östralycke.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Ulrica Kalmerlind

Ulrica Kalmerlind

Presskontakt Kommunikatör 0454-815 94