Gå direkt till innehåll
Årets finalister, Vettekullahöljden och slingan i Mörrum.
Årets finalister, Vettekullahöljden och slingan i Mörrum.

Nyhet -

Årets finalister till Stadsbyggnadspriset 2022

Vettekullahöjden och slingan vid Mörrumsån är finalister till stadsbyggnadspriset 2022. Vinnaren utses under näringslivsgalan Gilla Karlshamn-galan den 1 april.

Nu är finalisterna till stadsbyggnadspriset dragna av året Jury som består av arkitekt Ulrika Bjartmar som vann stadsbyggnadspriset 2021, stadsarkitekt Emina Kovacic, planarkitekt Julia Pettersson och bygglovarkitekt Matilda Natt och Dag.

– Stadsbyggnadspriset 2022 har två starka kandidater i finalen som båda bidrar med att sätta fokus på arkitekturens koppling till naturen som är så viktig. Speciellt här i Karlshamn där den vackra naturen är en av våra största tillgångar, säger Matilda Natt och Dag, bygglovsarkitekt på Karlshamns kommun.

Stadsbyggnadspriset kan delas ut till ett projekt som tillhör något eller några av följande fyra kategorier: god arkitektur, god byggnadsvård, god livsmiljö och god tillgänglighet. Vinnaren av Stadsbyggnadspriset 2022 presenteras vid prisutdelningen under näringslivsgalan Gilla Karlshamn-galan den 1 april, då vinnaren får ett diplom och en plakett att fästa på det vinnande objektet.

– Det känns både roligt och viktigt att vi har med projekt i tävlingen som tagit hänsyn till ekologiska aspekter, men också samspelet mellan dessa och sociala värden säger Julia Pettersson, planarkitekt på Karlshamns kommun.

Konkurrensen har även i år varit hård, flera objekt av hög kvalitet har nominerats. Av totalt sex nomineringar har årets jury slutligen tagit fram ett förslag på två finalister till årets stadsbyggnadspris:

Slingan vid Mörrumsån

Byggherre: Karlshamns kommun
Byggföretag: Markarbete Karlshamns kommun, grävmaskinist Mörrums gräv
Kategori: God Livsmiljö

Slingan vid Mörrumsån.

Vettekullahöjden

Byggherre: PMB
Byggföretag: PMB
Arkitekt: Thomas Sandell
Kategori: God Arkitektur

Vettekullahöjden.

– Karlshamns stadsbyggnadspris, som delats ut sedan 2015, är ett mycket välgörande kommuninitiativ som bidrar till att lyfta fram och premiera goda exempel på genomtänkt byggnadsvård och nyproduktion. Vi är glada att se hur allmänhetens engagemang för arkitektur och deras intresse för stadsbyggnadsfrågor ökar från år till år och hur det i sin tur bidrar till högre ambitionsnivå hos de som bygger och förvaltar, säger Emina Kovacic stadsarkitekt på Karlshamns kommun.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Annette Sandberg

Annette Sandberg

Presskontakt Kommunikationschef Övergripande ansvar för intern- och extern kommunikation. 0454-815 93