Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Uppväxt är en viktig faktor i varför unga hamnar i skuld

Ungas skuldsättning är en bieffekt av kantstötta ungdomsår och frikostig kreditgivning. Det visar studien ”Ung och skuldfri” som inleddes 2021 för att ge Karlshamns kommun en bättre bild av vad det är som gör att unga vuxna här i Karlshamn hamnar i skuld.

Hösten 2020 rapporterade Kronofogden en kraftig ökning av unga som vill ha hjälp med skulder. För Karlshamns del har antalet unga och skuldsatta varit fortsatt högt även under 2021.

Hösten 2021 inledde kommunens budget- och skuldrådgivare Rebecka Svensson ett projekt för att få en bättre bild av hur vissa unga vuxna hamnar i skuld. Projektet har genomförts med stöd från FINSAM – Samordningsförbundet i Blekinge och i projektgruppen finns representanter från Karlshamns kommun, Försäkringskassan, Region Blekinge och Kronofogden.

Tanken var att vi genom studien ”Ung och skuldfri” skulle förstå orsakerna till unga vuxnas skuldsättning och därmed hjälpa fler att undvika ekonomiska bekymmer i framtiden.

Via enkäter och djupintervjuer Karlshamnsbor i åldern 18-29 år har vi tittat närmare på vad det är som gör att allt fler unga vuxna hamnar i skuld. Resultatet visar att det finns tre saker som tillsammans banar väg för ungas skuldsättning:

  • en kantstött uppväxt eller tragiska omständigheter i tidigt vuxenliv
  • givmilda kreditgivare
  • svårtillgängliga stödfunktioner.

Resultatet visar att en trygg hemmiljö under uppväxten med goda förebilder att utgå ifrån är viktigt när den unge formar sitt eget vuxenliv. Missbruk, brottslighet, ett otryggt umgänge och en vacklande självkänsla banar väg för många snedsteg där skuldsättning blir en av följderna.

- Det i kombination med en givmild kreditmarknad där unga får låna pengar trots att de inte ser ut att kunna betala tillbaka är det som lägger grunden för ungas skuldsättning, säger Rebecka Svensson som är budget- och skuldrådgivare på Karlshamns kommun och är den som genomfört studien ”Ung och skuldfri”.

Det finns flera saker som skulle skapa ett mer gynnsamt samhälle för unga vuxna och deras ekonomiska framtid. Steg ett är en mer begränsad kreditgivning. Något som också kan göra skillnad är handlingskraftiga myndigheter som fångar upp individen, vägleder och ser till att fatta rätt beslut i rätt tid utan dröjsmål.

- Vi behöver göra det lättare att hitta och få hjälp när man behöver det, men också jobba förebyggande för att undvika glappet i stöd som kan uppstå när en ungdom fyller 18 år och börjar räknas som vuxen, säger Rebecka Svensson, som tagit fram sex olika åtgärdsförslag utifrån resultatet i studien:

  1. Implementera en ny förvaltningsövergripande rutin för att göra det tydligt hur vi arbetar med ungdomar och unga vuxna som en prioriterad grupp.
  2. Anordna samordnade och återkommande utbildningsinsatser via skolan.
  3. Implementera en ny enhetsöverripande insatsform: Ungdomsmentor.
  4. Vidareutveckla socialtjänstens ungdomsteam.
  5. Implementera ett nytt samtalsverktyg: Målbild & probleminsikt.
  6. Vidareutveckla kommunens arbete för ökad skolnärvaro.

Genom åtgärdsförslagen kan vi som kommun angripa problemet från olika håll och därför ge ett bättre och mer lättillgängligt stöd. Åtgärdsförslagen och resultatet av studien har nu lämnats över till socialförvaltningens ledning.

Kontakt

Rebecka Svensson, budget- och skuldrådgivare: 0454-56 33 35 eller rebecka.svensson3@karlshamn.se

Valdemar Rusch, verksamhetschef Arbetsmarknad stöd och sociala insatser: 0454-56 30 74 eller Valdemar.Rusch@karlshamn.se

Helen Ahlberg, verksamhetschef Individ- och familjeomsorg (IFO): 0454-5634 08 eller Helen.Ahlberg@karlshamn.se

Ämnen

Regioner


____________________________________________________________________________

Karlshamn 50 000 – en gemensam vision för kommun och näringsliv

Karlshamns kommun har tillsammans med representanter från näringslivet enats om att gemensamt skapa förutsättningar för att kommunen ska växa till 50 000 invånare.

Utifrån den gemensamma visionen arbetar Karlshamns kommun och det lokala näringslivet sida vid sida för att tillsammans möjliggöra byggnation av fler bostäder, kompetensförsörjning och attraktion av fler invånare och företagsetableringar inom ramen för ett hållbart Karlshamn.

Kontakter

Ulrica Kalmerlind

Ulrica Kalmerlind

Presskontakt Kommunikatör 0454-815 94