Gå direkt till innehåll
Dagens beslut i kommunstyrelsen handlar främst om att anpassa kostnaderna till intäkterna. Foto: Per Pixel
Dagens beslut i kommunstyrelsen handlar främst om att anpassa kostnaderna till intäkterna. Foto: Per Pixel

Pressmeddelande -

Kommunstyrelsen har beslutat om minskade personalkostnader

För att på lång sikt kunna leva upp till medborgarnas behov och säkra det kommunala grunduppdraget inom skola, vård och omsorg väljer kommunstyrelsen att genomföra kostnadsminskningar. 

Karlshamns kommun befinner sig i ett ekonomiskt allvarligt läge. Delårsrapporten visar ett resultat på minus 2 miljoner kronor att jämföra med ett budgeterat överskott på 20 miljoner kronor. Även 2021 och 2022 ser ut att bli utmanande år ekonomiskt sett. 

Som ytterst ansvarig för förvaltningsorganisationen har kommunstyrelsen idag beslutat att ge kommundirektören i uppdrag att omgående inleda arbetet med att reducera personalkostnaderna för att i helårseffekt uppnå en personalkostnadsminskning med totalt 50 miljoner kronor år 2022 varav 25 miljoner kronor hanteras redan under 2021. Detta motsvarar en minskning av personalkostnaderna med 2,5 % för 2021 och 5 % för 2022.

Beslutet fick ett brett stöd i i hela kommunstyrelsen.

− Vår målsättning är, så långt det är möjligt, att personalkostnaderna ska minskas genom naturlig avgång säger kommunstyrelsens ordförande Per-Ola Mattsson (S).

− Det är svåra och tuffa beslut vi fattat idag men helt nödvändigt för att få en långsiktigt hållbar ekonomi i balans i Karlshamn. Jag är övertygad om att vi på sikt kommer gå stärkta ur det tuffa arbete vi behöver göra nu, säger oppositionsråd Magnus Gärdebring (M).

Kommunstyrelsen vill även minska kostnader för den politiska organisationen motsvarande 5 % redan från år 2021.

− Vi har under senare år gjort oss beroende av engångsintäkter som i år handlar om riktade stadsbidrag kopplade till pandemin. Åtgärder behövs och jag är övertygad om att vi kommer att kunna vända den negativa trenden genom att ställa om till nya och smarta sätt att lösa vårt gemensamma uppdrag, säger ekonomichef Åsa Nygren.

Kommundirektören har nu fått i uppdrag att omgående inleda arbetet enligt Kommunstyrelsens beslut.

− Det är tydligt att åtgärder krävs för att vi ska kunna anpassa kostnaderna till våra intäkter. Min bedömning är att vi kan lösa detta genom naturliga avgångar. Det kan bland annat innebära att vi inte tillsätter vissa tjänster vid pensionsavgångar. Jag kommer nu att samla en arbetsgrupp för samtal om hur kostnadsminskningen bör genomföras på bästa sätt, säger kommundirektör Daniel Wäppling.

Kommunstyrelsens beslut:

  • Att kommunstyrelsen beslutar att ge kommundirektören i uppdrag att omgående inleda arbetet med att reducera personalkostnaderna för att i helårseffekt uppnå en personalkostnadsminskning med minst 25 miljoner kr för 2021 och 50 miljoner kr för 2022
  • Att kommundirektören fortlöpande redovisar effekterna till kommunstyrelsen samt vid behov lägga förslag till verksamhetsförändringar
  • Att ge arvodeskommittén i uppdrag att se över arvodesreglementet så att kostnaden för den politiska verksamheten minskar med 5 % från 2021.

Ämnen

Regioner


____________________________________________________________________________

Karlshamn 50 000 – en gemensam vision för kommun och näringsliv

Karlshamns kommun har tillsammans med representanter från näringslivet enats om att gemensamt skapa förutsättningar för att kommunen ska växa till 50 000 invånare.

Utifrån den gemensamma visionen arbetar Karlshamns kommun och det lokala näringslivet sida vid sida för att tillsammans möjliggöra byggnation av fler bostäder, kompetensförsörjning och attraktion av fler invånare och företagsetableringar inom ramen för ett hållbart Karlshamn.

Kontakter

Annette Sandberg

Annette Sandberg

Presskontakt Kommunikationschef Övergripande ansvar för intern- och extern kommunikation. 0454-815 93