Gå direkt till innehåll
Fr.v: Thomas Nilsson, Linnea Persson, Peter Larsson och Mats Dahlbom.
Fr.v: Thomas Nilsson, Linnea Persson, Peter Larsson och Mats Dahlbom.

Pressmeddelande -

Karlshamn tolva i Sverige på friluftsliv

Karlshamns kommun klättrar på rankinglistan och hamnar i år på en tolfte plats i Naturvårdsverkets undersökning om vem som kan titulera sig Sveriges friluftskommun. Nu siktar man på topplaceringen.

Sveriges Friluftskommun är ett pris som delas ut för att stimulera och uppmuntra kommunernas arbete med friluftsliv, och det är Naturvårdsverket som åter tagit tempen på landets kommuner när det gäller möjligheter och utbud för friluftsliv. Karlshamn klättrar sakta men säkert mot toppen. I årets undersökning deltog 231 av Sveriges 290 kommuner och följande fem kommuner fick en toppnotering: Härryda, Jönköping, Olofström, Sundsvall och Östersund. Baserat på goda exempel valdes tillslut Jönköping ut till årets friluftskommun. 

Karlshamn i topp 30

Karlshamns kommun hamnade i år bland de 30 kommuner i landet som fått flest antal poäng i undersökningen och hamnade på en tolfte plats, vilket var ännu ett steg i rätt riktning.

– Förra året hamnade vi på en 16:e placering och att i år bli tolva är ett mycket glädjande resultat som visar att vi arbetar strategiskt rätt med att skapa förutsättningar för alla att utöva friluftsliv i vår kommun, säger Thomas Nilsson, fritidsansvarig på Kultur och fritidsavdelningen i Karlshamns kommun.

Karlshamns kommuns läge och landskapets natur ger i sig själv goda förutsättningar som tagits till vara på, ett exempel är Mörrumsån som rinner igenom kommunen och längs med finns vandringsleden Laxaleden.

– Jag tipsar särskilt om att besöka Laxaleden då dess natur och omgivningar är enastående, säger Linnea Persson, markförvaltare på Tekniska verksamheten.

ARK56 utmärker sig

Undersökningen baseras på en enkät som kommunerna själva fått svara på. Med detta som utgångspunkt delas priset till Sveriges friluftskommun ut. Priset delas ut av Naturvårdsverket i samarbete med Svenskt Friluftsliv och Sveriges Fritids­ och Kulturchefsförening.

Motiveringen till Karlshamns kommuns goda placering lyder:

ARK56 är ett samarbetsprojekt mellan kommuner, region, näringsliv och privata aktörer i Blekinge. Det är länkade leder i ett UNESCO biosfärområde där man kan växla mellan hållbara alternativ, exempelvis att gå till fots, paddla och cykla. ARK56 är en unik satsning i en unik miljö som har tillgängliggjort skärgården på ett nytt sätt. Nya angöringsmöjligheter för kajak, kanot och skärgårdsbåt har skapats. En större medvetenhet bland näringsidkare har lett till produktutveckling. Leden har informationstavlor på flera språk. Som en del i satsningen har kommunen lokalt anordnat en städdag inom ramen för Ren Kust där allmänheten deltagit.

Karlshamn lyfts i rapporten upp bland ett fåtal andra som ett gott exempel som andra kommuner kan ta del av.

– ARK56 är en unik satsning som vi jobbat hårt med och som vi redan sett är ett väldigt uppskattat inslag i vårt friluftsutbud, säger Marianne Peary, landsbygdutvecklare i Karlshamns kommun.

– Jag vill också slå ett slag för området vid Lingonbacken som blivit fantastiskt med motionsspår, OCR-bana och mountainbikeslingor, säger Peter Larson, föreningskonsulent på Kultur och fritidsavdelningen.

Friluftslivet betyder mer än någonsin

Att friluftslivet i coronatider betyder mer för människor än någonsin ser många dagliga bevis på.

– Jag åker ofta ut och tittar på våra fina utomhusanläggningar och ser att satsningarna på utegym och rekreationsområden, bland annat vid Långasjönäs, är välbesökta och uppskattade – inte minst i dessa tider, säger Mats Dahlbom (C), ordförande i Teknik- och fritidsnämnden.

– Att lyckas uppnå ett fantastiskt friluftsklimat med små ekonomiska medel och ett stort personligt engagemang från Karlshamns kommuns ansvariga personal, det är detta som är nyckeln till framgång, konstaterar Mats Dahlbom.

Karlshamns kommun slår sig dock inte till ro med de senaste årens höga rankingresultat. Arbetet och satsningarna för ett hållbart friluftsliv fortsätter.

– Vi vill bli bäst i Sverige på friluftsliv för vi har förutsättningarna för det, säger Thomas Nilsson.

Läs mer om undersökningen på Naturvårdsverkets webbsida.

Ämnen

Kategorier

Regioner


____________________________________________________________________________

Karlshamn 50 000 – en gemensam vision för kommun och näringsliv

Karlshamns kommun har tillsammans med representanter från näringslivet enats om att gemensamt skapa förutsättningar för att kommunen ska växa till 50 000 invånare.

Utifrån den gemensamma visionen arbetar Karlshamns kommun och det lokala näringslivet sida vid sida för att tillsammans möjliggöra byggnation av fler bostäder, kompetensförsörjning och attraktion av fler invånare och företagsetableringar inom ramen för ett hållbart Karlshamn.

Kontakter

Annette Sandberg

Annette Sandberg

Presskontakt Kommunikationschef Övergripande ansvar för intern- och extern kommunikation. 0454-815 93