Följ Karlshamns kommun

Vatten- och avloppsläcka i Elleholm och Forsbacka

Pressmeddelande   •   Mar 10, 2016 20:07 CET

På grund av bruten vatten- och avloppsledning kommer vattentillförseln hos boende i Elleholm och Forsbacka att vara avstängd tills problemet är åtgärdat. Vatten finns att hämta vid Elleholms kyrka, Mörrums bruks pumpstation vid Forsbacka.

Det var under torsdag eftermiddag som en entreprenör till E.ON borrade igenom både en vatten- och avloppsledning på Forsbackavägen i Mörrum under arbetet med att lägga ner luftburna ledningar under mark. För att underlätta arbetet med att åtgärda problemet stängs Forsbackavägen av för genomfart. Boende i området kan dock fortfarande nå sina fastigheter.

- Vi har folk från VA-enheten som nu under torsdagskvällen går runt och knackar dörr för att informera de boende om läget, och vi har förstärkt vattenförsörjningen för de boende i området genom större tankbilar med vatten från Ronneby, säger Christer Martinsson, VA-chef i Karlshamns kommun. .

Både vatten och avloppsledningen är skadade. Då vattnet kopplas på igen i området måste det därför kokas i tre dygn eller fram till annat meddelas. När kokning inte längre behövs kommer detta att meddelas på samma sätt som denna information.

Detta ska de boende göra när en kommun rekommenderar att dricksvattnet ska kokas:

• koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning.

• koka upp vattnet i en kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas.

• häll upp det kokta dricksvattnet i väl rengjord kanna, flaska eller annan behållare och låt det svalna. Låt det stå i rumstemperatur eller svalare – gärna i kylskåpet.

Tänk på att kokt dricksvatten ska användas till att:

 • blanda saft eller andra drycker med vatten
  • brygga kaffe, eftersom kaffebryggaren inte värmer dricksvattnet tills det kokar
  • göra is
  • skölja frukt och grönsaker som inte kokas
  • borsta tänderna.
 • Karlshamns kommun ber om överseende med eventuella olägenheter i form av missfärgat vatten och/eller luft i ledningen under den närmaste tiden efter det att vattnet åter har släppts på. Om vattnet är missfärgat, spola då sakta med kallt vatten en längre tid.

  Vid frågor ring: Christer Martinsson, VA-chef, på mobilnummer 0733-57 60 33.

  Karlshamn ligger där hav möter land, historia möter framtid och människor möter varandra. Hållbar ekonomisk, ekologisk och social utveckling är ledord i Karlshamns kommun och genomsyrar vår verksamhet inom alla områden.