Följ Karlshamns kommun

Var en aktiv kusträddare den 4 maj

Pressmeddelande   •   Maj 02, 2019 16:24 CEST

Lördagen den 4:e maj är det den Nordiska kusträddardagen. Karlshamns kommun och Friluftsfrämjandet bjuder då in till en gemensam strandstädning längs med havet! Då kan du vara med och bidra till en renare kust. Syftet är att få en renare kust och att minska risken för att plast nöts ner i havet och påverkar djurlivet.

Friluftsfrämjandet och Karlshamns kommun bjuder tillsammans in till en kusträddaraktivitet den 4:e maj klockan 9.30-12.00, med start på Sternö badplats. Då vill vi genomföra strandstädning längs med stränderna på Sternö och Boön. Alla som är intresserade kan vara med och städa längs med stränderna.

Under dagen kommer fler strandstädarinitiativ tas runt om i Sverige som en del av Håll Sverige Rents nationella kampanj. Utöver strandstädningen på Sternö kommer det genom ideella krafter att städa i Matvik och ute på öarna.

- Att delta i den nationella kusträddardagen är ett sätt för oss att uppmärksamma problemet med marin nedskräpning. Vi vill visa på de negativa miljömässiga och ekonomiska konsekvenserna som skräpet orsakar, samtidigt som vi aktivt städar en kuststräcka, säger Katrine Svensson, projektledare, Karlshamns kommun.

Utöver kusträddardagen planerar Karlshamns kommun att fortsätta med projektet Ren Kust. Det innebär att kommunen även i år städar några sträckor längs med kusten under sommaren.

- Det är viktigt att alla bidrar med minskad nedskräpning för att få en renare havsmiljö. En stor del av det skräp som finns i haven kommer från land, säger Martin Ingves, Friluftsfrämjandet.

För mer information kontakta: Sara Widesjö, fritidskonsulent, Karlshamns kommun, 0454-818 83, Martin Ingves, Friluftsfrämjandet, 0730-79 37 28 eller Katrine Svensson, projektledare, Karlshamns kommun, 0454-56 37 99.