Följ Karlshamns kommun

Tummen upp för maten i Karlshamns förskolor

Pressmeddelande   •   Mar 25, 2016 06:00 CET

Karlshamns 5-åringar i kommunens olika förskolor fick i höstas besvara en enkät om vad de tycker om maten som serveras i förskolan. Det blev ett bra betyg. 74 procent tycker att maten är toppengod!

Frågan i kvalitetsenkäten som Utbildningsförvaltningen i höstas skickade ut till kommunens förskolor löd ”Vad tycker du om maten på förskolan?”. Genom att kryssa i glad gubbe, neutral gubbe eller sur gubbe gavs svaret. Av totalt 306 placerade femåringar i kommunens 19 förskolor i Karlshamn, Åryd, Ringamåla, Svängsta, Mörrum och Asarum svarade 204 barn på enkäten ihop med personal. Det ger en svarsfrekvens på 67 procent. 150 barn kryssade i glad gubbe, 45 neutral och endast fyra barn kryssade sur gubbe. Fem barn svarade inte. Medelbetyget blev 2,7 av tre möjliga.

– Jag är jättenöjd med resultatet som är ett kvitto på att vårt arbete med att ha både näringsrik och god mat i förskolan uppskattas av våra "små gäster"! Det är verkligen superkul och det gör oss riktigt stolta, säger enhetschefen Christina Svensson, kostsamordnare i Karlshamns kommun.

I Karlshamns samtliga förskolor serveras mat som lagas från grunden. Kommunen är dessutom Kravcertifierad sedan några år tillbaka. I enkäten kunde också barnen med personalens hjälp skriva svar på frågan. I de svaren kom en del roliga åsikter fram. På Stenbacka förskola i Asarum uttryckte ett barn sig såhär: "Ninnis mat är godare än min mammas!".

– Jag blev varm i hjärtat när jag såg det svaret, säger Ingrid ”Ninni” Malmström, köksföreståndare på Stenbacka förskola sedan snart tolv år.

Ninni gör egna veckomatsedlar och lagar all mat själv från grunden. 

– Många tycker faktiskt att fiskdagarna är de bästa och barnen älskar min stekta sill. Jag serverar husmanskost med lite twist, är inte rädd för att krydda maten och lägger upp det på serveringsfaten så att det ska se inbjudande ut, säger Ingrid ”Ninni” Malmström som tycker att hon har världens bästa jobb.

För mer information kontakta: Christina Svensson, enhetschef och kostsamordnare i Karlshamns kommun på telefon 0454-816 13 eller mobil 0733-57 61 73.

Karlshamn ligger där hav möter land, historia möter framtid och människor möter varandra. Hållbar ekonomisk, ekologisk och social utveckling är ledord i Karlshamns kommun och genomsyrar vår verksamhet inom alla områden.

Bifogade filer

PDF-dokument