Gå direkt till innehåll
Tonårsföräldrar bör prata om alkohol

Pressmeddelande -

Tonårsföräldrar bör prata om alkohol

I samband med Valborg vill Karlshamns kommun göra invånarna uppmärksamma på tonåringar och alkohol. Studier visar att allt fler föräldrar säger nej då deras barn ber om alkohol hemma, vilket är bra eftersom barn och unga som blir bjudna på alkohol i hemmet oftast dricker mer senare under uppväxten.

Den stundande Valborg är den dag på året då många unga har sin alkoholdebut.

– Arbetet med informationsinsatser startar till valborg och kommer därefter fortsätta vid kommande högtider som skolavslutning, festivaler, skolstart, höstlov/halloween, kulturnatten och nyår. Vid dessa tillfällen är risken för att unga ska dricka alkohol högre än vanligt, säger Jenny Andersson, Strateg Folkhälsa & ANDT i Karlshamns kommun.

Informationsinsatserna sker bland annat i form av tidningsannonser, pressutskick, inlägg i sociala medier, affischer, spegelreklam, bioreklam och lokala aktiviteter.

– Vi vänder oss nu till alla tonårsföräldrar och vuxna i Karlshamns kommun eftersom de är de viktigaste personerna i tonåringarnas liv. I undersökningar har man sett att de flesta föräldrar tror att de kan påverka sin tonåring genom att prata om alkohol i tonåren. Och det stämmer! Tonåringar bryr sig om vad deras föräldrar säger – även om det inte alltid verkar så i stunden, säger Jenny Andersson.

Ett konsekvent nej till alkohol från föräldrar har visat sig vara en gräns som tonåringar inte bara förväntar sig, utan även drar sig för att passera.

– Vi vill därför uppmana föräldrar att berätta för sin tonåring vad de tycker är okej eller inte kring alkohol. Vi önskar att föräldrar och vuxna i hela Karlshamns Kommun ska stå enade kring frågan om tydlig gränssättning gällande alkohol.

Något föräldrar kanske inte alltid tänker på är att det räknas som langning om man köper alkohol till barn och unga under 20 år. Tips och fakta om alkohol och tonåringar finns att läsa på Tonårsparlörens webbsida.  

För mer information kontakta: Jenny Andersson, Strateg Folkhälsa & ANDT i Karlshamns kommun, mobil: 072-389 93 48.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Annette Sandberg

Annette Sandberg

Presskontakt Kommunikationschef Övergripande ansvar för intern- och extern kommunikation. 0454-815 93