Följ Karlshamns kommun

Svängsta bibliotek välbesökt av skolbarn

Pressmeddelande   •   Feb 10, 2015 08:04 CET

Flytten av Svängsta bibliotek till moderna lokaler i Centrumhusen var ett lyckat drag i många avseenden och personalen har fått mycket positiv feedback. Med en central placering i orten och ökad tillgänglighet har det blivit en naturlig mötesplats för besökare i alla åldrar.

Förutom en ökning av både utlån och nya låntagare, har antalet klassbesök från skolorna ökat med det tredubbla vilket Louise Andersson, bibliotekarie på Svängsta bibliotek, tycker är väldigt roligt.

På frågan vad denna ökning beror på svarar Louise: “Att vi har fått en sådan ökning av klassbesök och bokprat visar verkligen betydelsen av ett centralt bibliotek i orten. Att biblioteket har kommit närmare skolan har medfört att fler klasser har tid att besöka biblioteket och i allt större frekvens än tidigare. Tidigare besökte vissa klasser biblioteket någon gång per termin, medan de nu kommer varannan vecka eller 1 gång i månaden. Att skoleleverna även passerar biblioteket när de ska till fritids ger en möjlighet att gå in för att hämta ett reserverat tv-spel eller låna en bok, vilket i sin tur ökar besöksantalet av barn och unga på bibilioteket.”

Även utanför skoltiden är biblioteket välbesökt av barn som läser, lyssnar på musik, surfar och spelar spel och nu när det finns bättre lokaler och resurser ger det kultur- och biblioteksenheten möjlighet att erbjuda olika aktiviteter för barn. Närmast är under sportlovet då barn mellan 6-10 år kan komma och sportlovspyssla på alla kommunens lokalbibliotek. Torsdagen den 19 februari mellan klockan 10-12 kan man rita, klippa, klistra och pyssla på Svängsta bibliotek.

Kultur- och bibliotekschef Marie Liljenberg ser flytten som ett sätt att vitalisera bibliotekets position i samhället och en möjlighet till att skapa ett mer levande centrum.

“Biblioteket är en demokratisk arena för information och kunskap. Jag hoppas att Svängsta bibliotek blir ett kreativt nav för upplevelse och en central plats i Svängstas samhällsutveckling.” avslutar Marie.

Karlshamn ligger där hav möter land, historia möter framtid och människor möter varandra. Med skogsbygden i ryggen blickar Karlshamn ut över den blekingska skärgården och havets horisont. I 350 år har Karlshamn funnits här. Längst ner i den sydöstra delen av Sverige, i Blekinge. Med sitt strategiska läge är det en öppen och välkomnande dörr mot Europa. Hållbar ekonomisk, ekologisk och social utveckling är ledord i Karlshamns kommun och genomsyrar vår verksamhet inom alla områden.