Följ Karlshamns kommun

Stort uppsving för biblioteken efter flytt

Pressmeddelande   •   Dec 23, 2014 10:46 CET

Under hösten 2014 flyttade lokalbiblioteken i Asarum och Svängsta in i nya, fräscha och ändamålsenliga lokaler på Stenbackanavet och i Centrumhusen. Efter bara några månader märks redan ett rejält uppsving av bland annat nya låntagare och utlån.

På Stenbacka bibliotek i Asarum har antalet nya låntagare ökat med 40% och antal utlån med 60% under en fyramånadersperiod.

”Framför allt har barnfamiljer hittat hit eftersom vi nu kan erbjuda en mycket trevligare miljö för barn än vi kunde i vår gamla lokal.” säger Lisa Elmers, bibliotekarie på Stenbacka bibliotek.

Biblioteket, som är beläget på Stenbackanavet, är också det första integrerade skol- och folkbiblioteket i Karlshamns kommun vilket Lisa ser mycket positivt på: ”Det är fantastiskt att arbeta på ett levande bibliotek, det är full fart från skolan och vi har fått många fler förskolegrupper på besök eftersom den nya placeringen gör det möjligt för ett par av förskolorna i Asarum att promenera hit med en grupp småbarn. Jätteroligt att biblioteksvanan sätter sig tidigt hos fler!”.

Även Svängsta bibliotek visar upp strålande siffror. Antalet nya låntagare har ökat med otroliga 667% och antal utlån med 134% under den första månaden i den nya lokalen jämfört med samma period förra året.

”En stor anledning till denna ökning är vår placering i Centrumhusen och den förbättrade tillgängligheten. I och med att bland annat matbutik, bank och busshållplats finns här är det naturligt att det finns folk i rörelse och många av dem hittar nu även in på biblioteket.” säger Louise Andersson, bibliotekarie på Svängsta bibliotek.

Marie Liljenberg, kultur- och bibliotekschef, är oerhört nöjd med allt arbete och engagemang. ”Under två månaders tid invigde vi två nya bibliotek samt en ny verksamhet på Lokstallarna, kommunens kultur- och föreningshus. Det är fantastiskt roligt att se att det så snabbt ger så stor utdelning", avslutar Marie.

Karlshamn ligger där hav möter land, historia möter framtid och människor möter varandra. Med skogsbygden i ryggen blickar Karlshamn ut över den blekingska skärgården och havets horisont. I 350 år har Karlshamn funnits här. Längst ner i den sydöstra delen av Sverige, i Blekinge. Med sitt strategiska läge är det en öppen och välkomnande dörr mot Europa. Hållbar ekonomisk, ekologisk och social utveckling är ledord i Karlshamns kommun och genomsyrar vår verksamhet inom alla områden.