Följ Karlshamns kommun

Rybak och Blekingemusiker till Östersjöfestivalens invigningskonsert

Pressmeddelande   •   Jun 17, 2015 11:05 CEST

Mikaela Brorsson från Karlshamn, Region Blekinges kulturstipendiat 2014, har samlat ett flertal av Blekinges musicerande ungdomar till en kammarorkester som tillsammans med Alexander Rybak som soloartist kommer bjuda på en minnesvärd invigningskonsert under torsdagens Östersjöfestival.

Dirigenten och musikern Mikaela Brorsson, 24 år, från Karlshamn har till Östersjöfestivalens invigningskonsert torsdagen den 16 juli samlat ett stort antal av Blekinges musicerande ungdomar och också tagit in några musikstuderande med Blekingeanknytning från musikhögskolan i Malmö till en kammarorkester. Några specialinhyrda violinister plockas även in från Växjö för att få den ultimata sammansättningen. Tillsammans med 2009 års vinnare av Eurovision Song Contest, Alexander Rybak som solist, ska de drygt 30 Blekingemusikerna ge en stor konsert på torgscenen under invigningen.

– Enligt mig är Alexander Rybak det optimala valet som solist för denna typ av projekt. Han har genomfört liknande projekt många gånger och har redan ett utarbetat koncept. Då han är lite av en popikon som samtidigt är klassiskt utbildad lämpar han sig väl till att inspirera ungdomarna, samtidigt som han lockar en bred publik, säger Mikaela.

Mikaela ska själv dirigera. Förberedelserna har redan börjat med inläsning av noter med mera.

– Alexander Rybak anländer några dagar innan konserten för att lära känna ungdomarna och noga öva in repertoaren, berättar Mikaela.

Alexander Rybak kommer att delta halva konsertprogrammet tillsammans med orkestern, då man framför fem av hans poplåtar, bland andra vinnarlåten Fairytale. Resten av konserttiden kommer orkestern att bjuda på både klassiska pärlor, filmmusik och irländsk folkmusik. Den breda repertoaren ska vara utvecklande för de musicerande och är varierande för att attrahera en bred publik.

– Det är min fulla övertygelse att detta projekt är oerhört viktigt för Blekinges ungdomar. Att hyra in musiker från musikhögskolan är en fantastisk inspiration för alla de som funderar på att själva satsa på en seriös musikutbildning. Dessutom har de inhyrda musikerna anknytning till Blekinge, och har startat sin bana inom våra kommunala musikskolor, säger den förväntansfulla Mikaela Brorsson.

Mikaela Brorsson började sin musikaliska resa i Karlshamn. Sex är gammal började hon turnera som sångerska med sin pappa, som är frilansande musiker. Under åren har hon uppträtt i över 700 kyrkor och många andra konsertlokaler. Mikaela spelar även piano och dragspel och har varit konsertmästare i Karlshamns kammarorkester, sångerska i skolans storband och engagerad i kvartettspel. Under Carlskrona Chamber Music Festivals tioåriga historia har hon fungerat som konsertmästare och solist. Mikaela har precis slutfört sin utbildning vid Malmö musikhögskola, där hon nyligen tog sin kandidatexamen i klassisk violin och master i orkesterdirigering.

– Nu väntar den stora världen och jag längtar efter att upptäcka vart musiken kan leda mig! Jag fick Blekinges kulturstipendium 2014, och är tacksam över att nu ha fått förtroendet att genomföra detta musikaliska projekt under Östersjöfestivalen som ett bevis på min tacksamhet, säger Mikaela.

Kontakt: Mikaela Brorsson, 0734-02 17 71, mikaela_brorsson@hotmail.com

Läs mer om Alexander Rybak på hans officiella webbsida

Karlshamn ligger där hav möter land, historia möter framtid och människor möter varandra. Med skogsbygden i ryggen blickar Karlshamn ut över den blekingska skärgården och havets horisont. I 350 år har Karlshamn funnits här. Längst ner i den sydöstra delen av Sverige, i Blekinge. Med sitt strategiska läge är det en öppen och välkomnande dörr mot Europa. Hållbar ekonomisk, ekologisk och social utveckling är ledord i Karlshamns kommun och genomsyrar vår verksamhet inom alla områden.