Gå direkt till innehåll
Foto: Ekonomismart
Foto: Ekonomismart

Pressmeddelande -

Pressinbjudan: Unga vuxna i Karlshamn får chansen att bli ekonomismarta

Den 19 och 20 april kommer Ekonomismart till Navigatorcentrum i Karlshamn. Den nationella utbildningsinsatsen, som riktar sig till arbetslösa unga vuxna mellan 18 och 30 år, lär deltagarna att ta makten över sina pengar.

Hitintills har unga vuxna i över 180 kommuner lärt sig mer om exempelvis konsumenträtt, reklam och marknadsföring, vardagsekonomi, sparande och samboregler. Nu får Karlshamns unga vuxna möjlighet att gå Ekonomismarts utbildning som genomförs i samverkan med Navigatorcentrum.

Media är hjärtligt välkomna att bevaka utbildningen!

Datum: 19-20 april

Tid: 19 april, klockan 09:00-15:00. 20 april, klockan 09:00-12:30. Klockan 13:15-16:15 den 20 april hålls en fördjupning för personal som jobbar med ungdomar.

Plats: Navigatorcentrums lokal på Netport Science Park på Östra Piren, Biblioteksgatan 4, Karlshamn.


Vad är Ekonomismart?

  • Ekonomismart är en kompetenshöjande åtgärd som är utformad som en utbildning i konsumenträtt och privatekonomi för arbetslösa unga vuxna mellan 18 och 30 år.
  • Utbildningen syftar till att hjälpa unga vuxna att bli medvetna konsumenter och få verktyg att göra aktiva val, identifiera risker och undvika överskuldsättning.
  • Under utbildningen möter deltagarna unga föreläsare som pratar ekonomi, konsumtion och mycket mer på ett lättsamt och roligt sätt.
  • Utbildningen är ett samarbete mellan Finansinspektionen, Kronofogden, Konsumentverket, Folkuniversitetet och Sparbanksstiftelserna Kronan, Alfa och Nya.
  • Ekonomismart kan bokas av kommuner, folkhögskolor, samordningsförbund eller andra med verksamhet för unga vuxna.

Läs mer på www.ekonomi-smart.se


Vad ger utbildningen Ekonomismart?

Under utbildningen pratar föreläsarna bland annat om:

  • Våra rättigheter som konsumenter
  • Hur vi får koll på pengarna
  • Konsumtion och den dolda reklamen
  • Vad lånen egentligen kostar
  • Sambofällor och försäkringar
  • Betalningar, sparande och prioriteringar

Efter utbildningen får deltagare ett intyg från Folkuniversitetet som de kan använda när de söker jobb.

Se tidigare deltagare berätta om utbildningen,www.ekonomi-smart.se/film

I en oberoende studie om Ekonomismarts koncept som gjordes av Sweco år 2015 nämner tidigare utbildningsdeltagare att de befinner sig i en livssituation där kunskapen har varit värdefull. Utbildningen har visat sig leda till ökad medvetenhet och ett förändrat konsumtionsbeteende.

”Det har varit en otrolig utbildning. Min första tanke var att det skulle bli väldigt tråkigt, men ack så fel jag hade. Har lärt mig otroligt mycket och fått mer hopp om skulder osv”. Deltagare i Ekonomismart

”Jag tycker det varit väldigt intressant och man lärde sig många nödvändiga saker man har nytta av i framtiden. Sambolagen och konsumentköplagen är bra att ha koll på för att man kommer garanterat att hamna i situationer i livet där den kunskapen behövs”. Deltagare i Ekonomismart


Vad är Navigatorcentrum?

Navigatorcentrum inom Karlshamns kommun är en verksamhet med unga vuxna i åldern 16-25 som målgrupp. Man jobbar inom Navigatorcentrum med stöd, råd eller lotsa unga till studier, jobb eller praktik. Detta sker delvis via samtal och/eller coachning, men också genom aktiviteter som ska stärka och hjälpa unga arbetslösa att komma vidare såsom att utforma personligt brev och CV och anordna info-träffar med företag och arbetsgivare.


För mer information om Ekonomismarts utbildning och Navigatorcentrum, kontakta:

Ämnen

Regioner


Karlshamn ligger där hav möter land, historia möter framtid och människor möter varandra. Hållbar ekonomisk, ekologisk och social utveckling är ledord i Karlshamns kommun och genomsyrar vår verksamhet inom alla områden.

Kontakter

Annette Sandberg

Annette Sandberg

Presskontakt Kommunikationschef Övergripande ansvar för intern- och extern kommunikation. 0454-815 93