Följ Karlshamns kommun

Pressinbjudan Hour of Code

Pressmeddelande   •   Dec 08, 2014 07:30 CET

Plats: Espedalsskolan Ronneby
Datum: Tisdagen 9 december 10:30

Plats: Mörrums skola Mörrum
Datum: Torsdagen 11 december 10:30

Under vecka 50 går det världsomspännande initiativet "Hour of Code" av stapeln. Enligt siffror från EU kommer det nästa år saknas 500 000 personer inom EU med den kompetens som krävs för att möta efterfrågan av programmerare och IT på arbetsmarknaden. Den siffran väntas stiga till 900 000 till år 2020. Att därför skapa intresse bland barn för IT och programmering, både på nationell och regional nivå, är relevant - även i ett socialt sammanhang.

Organisationen Coder Dojo och Microsoft Sverige har därför gått samman för att väcka barnens nyfikenhet för digitala verktyg och visa dem hur enkelt och roligt det kan vara att skapa med IT. Två klasser från Danmark (Rødovre och Aarhus) och två klasser från Sverige (Mörrums skola, Karlshamn och Espedalsskolan, Ronneby) kommer att ha en tävling där Öresund står i blickfånget. Det blir en heldag med spelprogrammering, 3D-teknik och en massa annat kul - och ett samarbete mellan Danmark och Sverige.

Vi har planerat en fantastisk dag för barnen. Programmet är upplagt som ett vänligt sjöslag mellan de före detta ärkerivalerna Sverige och Danmark. Dagen börjar med ett Skype-möte mellan en dansk och en svensk skolklass, där barnen möter sina motståndare och får reda på dagens program. I Kodu kommer sedan barnen att få ett förprogrammerat spellandskap som påminner om Öresund, Sverige och Danmark. I detta landskap ska de två grannländerna tävla mot varandra för att övervinna ett antal utmaningar. De uppnår detta genom själva att bygga vidare på spelet genom kodning och skapa en smartare "artificiell intelligens" än den motståndarna skapar. Samtidigt kommer barnen i de respektive länderna att scanna varandra genom att använda en 3D-scanner i Kinect, och sätta in sina skannade klasskamrater i programmet Minecraft, där de kan bygga ett klassfoto i 3D i stil med Mount Rushmore. Klassfotot kommer senare att skrivas ut i 3D och ges till klassen som ett minne av dagen.

Vår förhoppning är att barnen kommer att ha en fantastisk dag och på ett kul, positivt och pedagogiskt sätt lära sig vilka fantastiska möjligheter det innebär, både nu och i framtiden, att kunna programmera.

Hjärtligt välkomna
Espedalsskolan, Mörrums skola, CoderDojo och Microsoft

Kontakt:
CoderDojo - Magnus Göransson magnus.goransson@okatima.se, 070-3436211
Espedalsskolan - Jenny Nilsson jenny.nilsson@ronneby.se, 070-8681436
Mörrums skola - Anders Jönsson anders.jonsson@utb.karlshamn.se, 070-5134155

Karlshamn, en plats för liv och lust