Följ Karlshamns kommun

Nu chippas böckerna på Karlshamns Stadsbibliotek

Pressmeddelande   •   Jun 17, 2015 08:00 CEST

Nu startar arbetet med att chippa alla böcker och övrig media på Karlshamns Stadsbibliotek. Under arbetets gång jobbar personalen i par i 2-timmarspass och drar tre konverteringsvagnar genom bibliotekets olika avdelningar och chippar beståndet. Varje bok kommer att förses med ett RFID-chip för identifiering istället för streckkod. Arbetet pågår till mitten av augusti.

- Ett RFID-chip fungerar smidigare än en streckkodsetikett och är en förutsättning för enklare, snabbare och säkrare utlån/återlämning. För låntagarna gäller övergången till RFID från 1 oktober då Stadsbiblioteket öppnar i Citygallerian. Senare i år chippas även bestånden på lokalbiblioteken i Asarum, Mörrum, Svängsta och Hällaryd, säger Marie Liljenberg, kultur- och bibliotekschef.

Vad är RFID?
RFID står för Radio Frequency Identification och är en teknik som använder radiovågor för att identifiera ett objekt.
Man kan jämföra RFID med streckkoder, det fungerar på liknande sätt - skillnaden är att det är radiovågor som bär informationen och att informationen kan avläsas på avstånd.
Radiovågorna kan också gå igenom material som innebär att man kan läsa in flera objekt på en gång vilket i bibliotekssammanhang innebär att man kan läsa in en hel hög med böcker samtidigt.
Tekniken tillsammans med larmbågar ger ett automatiskt stöldskydd på böcker och andra media. Speciell stöldmärkning behövs inte när böckerna är försedda med chip.

För mer information kontakta:
Marie Liljenberg
Kultur- och bibliotekschef
Kultur Karlshamn, Karlshamns kommun
Tel. 0454-812 31
marie.liljenberg@karlshamn.se

Karlshamn ligger där hav möter land, historia möter framtid och människor möter varandra. Med skogsbygden i ryggen blickar Karlshamn ut över den blekingska skärgården och havets horisont. I 350 år har Karlshamn funnits här. Längst ner i den sydöstra delen av Sverige, i Blekinge. Med sitt strategiska läge är det en öppen och välkomnande dörr mot Europa. Hållbar ekonomisk, ekologisk och social utveckling är ledord i Karlshamns kommun och genomsyrar vår verksamhet inom alla områden.