Följ Karlshamns kommun

Musikern Anton Dahlrot får kulturstipendium

Pressmeddelande   •   Jul 14, 2016 12:52 CEST

Foto: Mohave Media

Nu är årets unga kulturstipendiat utsedd. Det är reggae- och hiphopmusikern Anton Dahlrot som får Karlshamns musik- och teaterfonds stipendium på 10 000 kronor.

Elva unga med stort kulturengagemang inom olika konstområden sökte i år stipendiet som delas ut för andra gången. Juryn som utsett årets stipendiat Anton Dahlrot är kulturnämndens ordförande Lena Sandgren och kultursamordnare Pernilla Ekvall Liljeqvist. Deras motivering lyder ”För ett egensinnigt musikskapande inom reggae/hiphop och med egna texter framförda på blekingska, tar han oss från Karlshamn till Kingston, Jamaica”

Fonden har sitt ursprung i ”Karlshamns Revyn och Karlshamns kommuns teaterfond” som under många år premierade duktiga ungdomar inom scenkonstens område i Karlshamn. 2006 togs beslut i kommunfullmäktige att Kulturnämnden skulle bli ny huvudman och förvaltare för fonden. I år har det på nytt blivit möjligt för nämnden att dela ut stipendiet. Annonsering har skett och unga i åldern 20-30 år, som utmärker sig och eller utbildar sig, inom scenkonstens område och som har anknytning till Karlshamns kommun har kunnat ansöka om stipendiet. Syftet med stipendiet är att uppmuntra till fortsatt engagemang inom kulturens område, till exempel genom utbildning.

Karlshamnsbördige Anton Dahlrot är 29 år och musiker, låtskrivare och sångare med egensinnig reggae/hiphop på repertoaren. Han har haft ett stort musik- och kulturintresse under hela sin uppväxt. Efter gymnasiet på Estetiska programmet på Väggaskolan reste och arbetade sig Anton runt i Europa för att väl tillbaka i Sverige bosätta sig i Malmö. Här lärde han känna människor med samma intresse för musik som han själv. Anton har en medfödd hörselskada men detta har inte hindrat honom från att i hela sitt liv ägna sig åt musik och att satsa på en karriär inom musiken. Genom en resa till Jamaica väcktes intresset för reggae. Antons musik är en egensinnig kombination av reggae och hiphop, där texten är lika viktig som rytm och melodi. 2014 inleddes arbetet med Antoni D´s (Antons) första debut EP ”Från Karlshamn till Kingston” som släpptes sommaren 2015. Anton har skrivit text och musik och Dani Prod har producerat låtarna. Skivan har fått över 1 300 000 spelningar på Spotify och cirka 145 000 visningar på Youtube, och har också varit nominerad på Manifestgalan och till GAFFA-priset i kategorin ”Årets svenska hiphop/soul”. Anton har det senaste året utbildat sig på Spinneriet -Hiphop Glokala folkhögskolan i Malmö. Under våren 2016 har Anton turnerat i Sverige tillsammans med General Knas. Antonio D/Anton spelar även i bandet Djungeln som framträder i Karlshamn under Östersjöfestivalen den 22/7 på restaurang &Vin. Anton arbetar på en ny skiva som beräknas bli klar våren 2017.

Stipendiet delas ut av Kulturnämndens ordföranden Lena Sandgren på stora scenen under lördagens Östersjöfestival den 23/7 vid klockan 14.30.

Kontakt: Pernilla Ekvall Liljeqvist, kultursamordnare i Karlshamns kommun, telefon 0454-812 36 eller mobil 0766-18 88 97.

Mer information om Anton Dahlrot hittar du på www.antoniod.se.

Karlshamn ligger där hav möter land, historia möter framtid och människor möter varandra. Hållbar ekonomisk, ekologisk och social utveckling är ledord i Karlshamns kommun och genomsyrar vår verksamhet inom alla områden.