Följ Karlshamns kommun

Musik, föreläsningar och löplopp under psykiatriveckan i Karlshamn

Pressmeddelande   •   Okt 04, 2017 11:21 CEST

Psykiatriveckan, vecka 41, är ett återkommande nationellt event med syfte att uppmärksamma psykisk ohälsa och vikten av olika faktorer som bidrar till att upprätthålla en god psykisk hälsa. I Karlshamn uppmärksammas veckan som går under temat ”Våga prata” med en rad olika spännande arrangemang.

Psykiatriveckan i Karlshamn inleds med ett öppet hus på Rådhuset den 9 oktober. Kommunens folkhälsostrateg Jenny Andersson berättar om sitt uppdrag, organisationer och myndigheter ställer ut i foajén och informerar om sina verksamheter.

Den 11 oktober kommer Susanne Rolfner Suvanto, verksamhetsansvarig på Omvårdnadsinstitutet och f.d. regeringens utredare, till Lokstallarna med sin föreläsning ”Riv 65-årsgränsen och rädda liv!” som tar upp psykisk ohälsa bland äldre personer.

På kvällen är det premiär på Stadsteatern för karlshamnsbördiga Ida Höckerstrands och Sofie Hallbergs föreläsning "Det du inte lär dig på Handels". De är grundarna till succén Ångestpodden där de sätter den psykiska ohälsan i rampljuset.

Den 12 oktober kommer Peter Valverius, chefsläkare psykiatri i Blekinge, till Lokstallarna för att lyfta ämnet psykisk ohälsa. Därefter bjuds det på egenproducerad sång av Karlshamnsmusikern Charlie Svensson och dagen avslutas med att Hasslösonen Caj Karlsson delar med sig av sina erfarenheter genom både tal och sång.

Veckan avslutas den 14 oktober med loppet Mental Health Race där man kan gå eller springa de 5 eller 10 kilometrarna som startar och slutar vid Högadalsstugan. Anmälan görs på plats och det kostar hundra kronor att delta. Pengarna skänks till välgörande organisationer.

– Vi är jätteglada över att ha fått ihop ett så bra, varierat och fullmatat program som vi hoppas ska locka både yngre och äldre under veckan, säger Jenny Andersson, folkhälsostrateg i Karlshamns kommun.

Statistiskt sätt drabbas var fjärde person någon gång under sin livstid av någon form av psykisk ohälsa.

– Vi hoppas att fler ska få upp ögonen för vad psykisk ohälsa är och våga prata om det – att ha anhöriga eller själv vara drabbad är inget att skämmas över, säger Jenny.

Kontakt: Jenny Andersson, folkhälsostrateg Karlshamns kommun, 072-389 93 48.

Bifogar det utförliga programmet för psykiatriveckan i Blekinge där tider för arrangemangen i Karlshamn står.

Bifogade filer

PDF-dokument